Scones
- 10 stuks
- 35 min
- waardering 7,7
- Gebak
- Engels
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 310 g zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 40 g boter, koud en in blokjes
- 1 eetlepel suiker
- 250 ml melk
Bereiden
Verwarm de oven voor op 220 °C. Vet een bakplaat licht in of bedek hem met bakpapier.
Zeef het bakmeel, bakpoeder en een mespunt zout in een kom. Wrijf met uw vingers snel en licht de boter erdoor tot er een kruimelig deeg ontstaat. Roer de suiker erdoor en maak een kuiltje in het midden. Giet bijna alle melk hierin en ‘snijd’ dan alles met een mes tot een samenhangend deeg. Draai de kom terwijl u bezig bent. Gebruik de resterende melk als het deeg te droog lijkt. Meng het deeg voorzichtig en licht; het moet vochtig en kleverig aanvoelen. Bestuif uw handen met bloem en vorm van het deeg op een met bloem bestoven werkvlak een bal. Kneed het deeg niet, anders worden de scones taai.
Druk of rol het deeg licht uit tot 2 cm dik. Bestuif een uitsteekvorm van 6 cm met bloem en steek rondjes uit het deeg. Rol het deeg niet te dun uit, want dan worden de scones niet hoog genoeg. Maak van de deegresten nog meer rondjes, maar kneed het deeg niet te veel. Leg de deegrondjes dicht op elkaar op de bakplaat en bestrijk ze licht met melk.
Bak de scones 12-15 minuten boven in de oven, tot ze goudbruin en gerezen zijn. Breek er een open om te zien of ze gaar zijn. Als de scone vanbinnen nog klef is, moet u de baktijd met een paar minuten verlengen. De scones blijven zacht als u ze heet in een droge theedoek wikkelt. Ze worden knapperig als u ze iets laat afkoelen op een rooster voor u ze inwikkelt. Serveer ze warm of op kamertemperatuur, met boter of jam en een dot (slag)room.
Extra benodigd
Zeef, uitsteekvorm (Ø 6 cm)
Kookboek
Het recept 'Scones' is afkomstig uit het kookboek...
Zoete en hartige hapjes
diverse auteurs
'Zoete en hartige hapjes' bevat simpele recepten zoals muffins en scones; traditionele recepten zoals madeleines, rosbief sandwiches en Madeira cake; chocola... lees verder
© De Lantaarn