Tarte Tatin recepten

Tarte Tatin

Tarte Tatin

Een tarte Tatin is een taart met gekarameliseerde appel en een krokante (blader)deegkorst. De taart wordt ondersteboven gebakken waardoor de appel zacht karamelliseert en de korst knapperig blijft. De taart wordt na het bakken vlak voor serveren omgedraaid. Het originele recept is van de Franse zusters Stéphanie en Caroline Tatin. Zij runden een hotel in Lamotte-Beuvron, waar ze 1889 voor het eerst hun tarte Tatin serveerden.

Bros

Naast de originele tarte Tatin met appel zijn er tal van zoete en hartige mogelijkheden met taarten die ondersteboven worden gebakken. Gebruik daarbij alleen ingrediënten van goede kwaliteit, rijp fruit en verse groente. Omdat de tarte Tatin ondersteboven wordt gebakken, krijgt de bodem meer hitte en gaat alles wat onder in de pan of vorm ligt zachtjes karamelliseren, roosteren of uitbakken, waardoor de smaken heel intens worden. De deegkorst blijft mooi bros en wordt niet nat of klef omdat de andere ingrediënten eronder liggen. De combinatie van die simpele maar intense smaak met een goede deegkorst kenmerkt een succesvolle tarte Tatin.

Tips

Voor een tarte Tatin zijn in kookwinkels speciale koperen en gietijzeren pannen verkrijgbaar, die én op het vuur kunnen én ovenvast zijn. Je kunt ook een gewone koekenpan gebruiken op het vuur en vervolgens de ingrediënten in een ovenschaal (of kleinere vormpjes) doen, het deeg erover uitrollen en het geheel in de oven zetten. Bewaar een tarte Tatin het liefst ondersteboven, zodat de korst mooi bros blijft. Als je een tarte Tatin opnieuw wilt opwarmen, doe dit dan nooit in de magnetron, de korst wordt dan zacht.

Tarte Tatin (basisrecept)

Schil de dag van tevoren 8-10 appels (golden delicious), verwijder het klokhuis en snijd ze in 6-8 parten. Snijd de puntjes eraf en bewaar ze. Bestrijk de bodem en zijkanten van een koperen tatinvorm van 22 cm doorsnee en een hoogte van 6 cm met een mengsel van 300 g boter en 200 g fijne kristalsuiker. Leg een eerste laagje appel parten (met de bolle kant omlaag) met de uiteinden tegen de rand van de vorm. Vul de gaatjes op met de afgesneden appel puntjes. Maak een tweede laagje en vul daarbij zo veel mogelijk oneffenheden op. Maak dan een derde laag. Het geheel zal net boven de vorm uitkomen, maar het slinkt tijdens het bakken. Zet de vorm op het vuur. Roer niet en wacht tot het boter-suikermengsel schuimend naar boven komt en een lichte kleur heeft gekregen. Haal de vorm van het vuur en laat de inhoud circa 8 uur rusten. Leg de volgende dag een tot 3 mm uitgerolde en met een vork ingeprikte lap bladerdeeg op de taart en zet hem 15-18 minuten in een tot 180 °C verhitte oven. Laat de tarte Tatin afkoelen. Warm hem vlak voor het opdienen tot lauw op, stort hem omgekeerd en geef er slagroom en vanille-ijs bij. ¹)

[ Bron: 'Tarte Tatin' | 'De Grote Larousse Gastronomique ¹) ]

[ Beeld: margouillat photo | Shutterstock.com ]