Naan

  • 12 stuks
  • 45 min
  • waardering 8,5
  • Bijgerecht
  • Indiaas
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 100 ml volle melk
  • 7 g gedroogde gist
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • 500 g bloem + extra om te bestuiven
  • 2 theelepels fijn zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 250 g Griekse yoghurt
  • olie, om in te vetten
  • 4 eetlepels boter of ghee, gesmolten

Bereiden

Verwarm de melk in een steelpan op middelhoog vuur tot lauwwarm. Voeg de gist en suiker toe en roer goed door. Neem de pan van het vuur, dek af met een vochtige theedoek en zet 20 minuten op een warme plek opzij. De melk zal gaan schuimen.

Zeef de bloem boven een kom. Doe het zout, bakpoeder, de melk, yoghurt en 60 ml lauwwarm water erbij en meng tot een samenhangend deeg.

Bestuif het werkblad en je handen met bloem en kneed het deeg 10-12 minuten goed door. Vorm het deeg tot een zachte, kleverige bal. Bestrijk de binnenkant van een kom met olie. Leg het deeg erin, dek af met een vochtige theedoek en laat minimaal 1 uur rijzen.

Bestuif het werkblad en de deegroller royaal met bloem. Verdeel het deeg in 16-20 porties ter grootte van een ei. Rol het deeg uit tot pannenkoeken van 3-4 mm dik. Klop het overtollige bloem eraf.

Verhit een droge koekenpan op hoog vuur. Bak de naan in porties aan beide kanten goudbruin en gaar. Je kunt ze omdraaien zodra het deeg begint de bubbelen en zonder problemen loskomt van de pan.

Besmeer de naan direct na het bakken met gesmolten boter of ghee en bestrooi eventueel met extra zout.

Opmerking

'In India heb ik me echt helemaal stuk gegeten aan naan. Geloof me, ook thuis is zelfgemaakte naan het allerlekkerste. De kans is klein dat je een tandoor hebt staan om ze in te bakken, maar een gewone koekenpan does the trick too. Ook lekker met wat knoflook en verse boter. Of roer wat fijngehakte verse kruiden zoals koriander of bladpeterselie door het deeg.' - London Loy

Kookboek

Het recept 'Naan' is afkomstig uit het kookboek...

Mijn recepten

London Loy

'Mijn recepten' - van de Bijlmer tot aan Paramaribo van chef-kok London Loy (1974) zindert van de liefde voor koken en eten. Met oog voor traditie en trots als hoofdingrediënt creëert London recepten waarbij Surinaamse, Aziatische en Nederlandse smaken... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Stacii Samidin

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Meer brood recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!