Nigella Lawson: venkelgratin

  • 4 personen
  • 90 min
  • waardering 8,3
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 kg venkel (neem bij voorkeur grote knollen met vrij kleine uitlopers)
  • 250 ml droge witte vermout
  • 75 g gruyère
  • 2 dikke tenen knoflook
  • 250 ml double cream of volvette slagroom
  • 2 theelepels zeezoutvlokken (of 1 theelepel fijn zeezout)
  • 1 eetlepel dijonmosterd

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200°C / hetelucht 180°C.

Snijd de schoorsteenachtige stelen van de venkel, halveer de knollen, snijd het grootste deel van de kern eruit en snijd elke helft in 3 of 4 parten. Bewaar de snijresten voor bouillon en het loof voor salades.

Leg deze parten in een goed afsluitbare pan met dikke bodem (ik gebruik er een van 22 cm) en schenk de vermout erop. Breng op hoog vuur aan de kook met het deksel op de pan, dus luister of je geborrel hoort. Ik weet dat er niet veel vloeistof in de pan zit, maar zolang het deksel goed sluit zou het vocht niet mogen verdampen; als de venkel zachter wordt geeft hij ook nog vocht af. Draai zodra alles kookt het vuur laag en laat de vermout 15 minuten stevig pruttelen tot de venkelparten zacht aanvoelen als je er een vork in steekt. Til het deksel op en controleer na 10 minuten. Neem de pan van het vuur en doe met een tang of een paar vorken de nu doorweekte venkel over in een ronde lage ovenschaal van circa 25 cm of een gratinschaal van 2 liter. Bewaar het kookvocht.

Rasp intussen de kaas fijn en pel de knoflook. Meet de room af in een maatbeker, rasp of pers de knoflook en doe die erbij, voeg de zeezoutvlokken toe, maal een flinke snuf peper erover en roer de geraspte kaas en de dijonmosterd erdoor, gevolgd door het vermoutachtige venkelvocht uit de pan.

Klop dit alles goed door voor je het over de zachte venkel in de schaal giet. Wentel de venkel met een lepel en vork door de room zodat de groente goed bedekt is en leg die in één laag. Misschien moet je alles een beetje onderduwen maar maak je geen zorgen als er toch iets bovenuit steekt.

Bak de gratin 1 uur in de oven tot hij borrelt en de bovenkant hier en daar goudbruin is. Laat het gerecht circa 10 minuten buiten de oven staan voor je het serveert.

Opmerking

Deze romige gratin is een echte traktatie voor venkelliefhebbers. De notensmaak van de gruyère past perfect bij de lichte anijssmaak. Eerlijk gezegd kan ik de met venkel, vermout en kaas verrijkte room zo wel opsmikkelen met een lepel. Vaak doe ik dat ook. Deze gratin heeft een volle intense smaak en is vrij dun; wil je hem dikker, maak hem dan van tevoren omdat hij dikker wordt als hij even staat.

Tip

Ik maak de helft van dit recept vaak voor twee personen en bak het in een ondiepe ronde ovenschaal van zo'n 23 cm doorsnee.

Kookboek

Het recept 'Nigella Lawson: venkelgratin' is afkomstig uit het kookboek...

Koken, eten, leven

Nigella Lawson

'Koken, eten, leven' is het nieuwste boek van Nigella Lawson. Met haar eerdere werk bewees ze als een van de eerste foodwriters hoe heerlijk lezen over koken en eten kan zijn - en dat doet ze in 'Koken, eten, leven' eens te meer... lees verder

© Uitgeverij Atlas Contact

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Nigella Lawson recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!