Maftoul salade (Palestijnse couscous salade)

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 7,3
  • Bijgerecht
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 250 g maftoul
  • 1 gele ui
  • 1 theelepel 7 spice
  • 1 grote gele paprika
  • 1 grote rode paprika
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 80 g platte peterselie
  • 60 g dille
  • 100 g pijnboompitten
  • voor de dressing
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels rodewijnazijn
  • sap en rasp van 1 citroen
  • 3 eetlepels honing
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel rode chilivlokken

Bereiden

Maftoul kun je het beste stomen; gebruik hiervoor een pan met een hierin passend vergiet en een deksel. Je hebt ook speciale pannen hiervoor (de couscoussier) maar de vergiet-methode werkt prima. Zolang alles maar goed past en er geen stoom ontsnapt. Breng voldoende water aan de kook. Doe de maftoul in het vergiet. Zet het vergiet met de maftoul op de pan.

Snipper de ui en doe dat samen met wat zout en de 7 spice in het midden van de maftoul. Bedek de ui met maftoul alsof je hem wilt verstoppen. Doe de deksel op het vergiet. Draai het vuur hoog en laat ongeveer 15 minuten stomen. Haal de maftoul van het vuur, overgiet met koud water zodat de maftoul niet plakkerig wordt. Haal dan uit het vergiet en doe in een mengschaal.

Verwijder de zaden en lijsten van de paprika en snijd in kleine stukjes. Verhit de olie in een bakpan en bak de paprika's ongeveer 8 minuten op hoog vuur. Haal ze uit de pan om af te koelen.

Maak nu de dressing door alle ingrediënten goed te mengen. Verdeel de dressing over de maftoul en laat deze geruime tijd intrekken. Pluk ondertussen de blaadjes van de peterselie en hak de dille fijn. Rooster de pijnboompitten in een pan. Meng deze met de paprika en de kruiden door de maftoul. Proef en breng eventueel verder op smaak met Maldon-zout en peper.

Maftoul

In de meeste keukens zul je niet veel gerechten tegenkomen waarin maftoul wordt gebruikt. Maftoul is een Palestijnse couscous die in Palestina zeer veel wordt gebruikt. Het komt oorspronkelijk uit Marokko en is door immigranten naar Palestina gebracht, waar het enigszins is aangepast. Maftoul wordt gemaakt door het rollen van bulgur door tarwe; vandaar het woord maftoul. Het is afgeleid van de stam 'fa-ta-la', wat 'rollen' betekent in het Arabisch. Je kunt maftoul redelijk makkelijk zelf maken, maar ik koop mijn maftoul via een vriend uit Jenin, een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever.

7 spice

Voor dit gerecht gebruik ik de 7 spice van Souq: zwarte peper, piment, kaneel, koriander, gember, witte peper, nootmuskaat en kruidnagel. Je kunt dit kruidenmengsel ook zelf maken en dan de smaak naar eigen wens aanpassen.

Kookboek

Het recept 'Maftoul salade (Palestijnse couscous salade)' is afkomstig uit het kookboek...

NOSH

Esther Erwteman

'NOSH' viert de diversiteit van de moderne Joodse keuken en dient slechts één doel: de lezer totaal overrompelen met zinnenprikkelende gerechten. Spicy bloemkool met munt en tamarindesaus, Joodse 'penicilline' 2.0, zoete baba ganoush... lees verder

© Nieuw Amsterdam. Beeld: Elvan Unlu

Waardeer dit recept (4 stemmen)

Couscous salade recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!