Bruine bonen met spek

  • 4 personen
  • 120 min
  • waardering 8,2
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vlees

bevat per portie

  • 490 kcal
  • 25 g eiwit
  • 21 g vet
  • 51 g koolhydraten

Ingrediënten

  • 250 g gedroogde bruine bonen, 8 uur geweekt in 1 liter koud water
  • 250 g gerookte spekblokjes
  • 2 grote uien, grof gesnipperd
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2-4 eetlepels keukenstroop
  • 4 eetlepels (appel)azijn
  • ½ theelepel koekkruiden

Bereiden

Kook de bonen in het weekwater, waaraan u een snufje zout toevoegt, in ca. 1-1½ uur zachtjes gaar.

Verwarm de spekblokjes in een braadpan op zacht vuur tot er wat vet uitsmelt. Bak ze daarna op hoger vuur knapperig bruin. Schep de spekjes met een lepel uit de pan. Bak de gesnipperde ui in het bakvet goudbruin. Roer de mosterd, basterdsuiker, stroop, azijn en koekkruiden erdoor en laat het geheel even sudderen.

Laat de bruine bonen in een vergiet uitlekken, maar vang het vocht op. Schep de bonen door het uienmengsel en warm ze al omscheppend goed door. Voeg eventueel wat kookvocht toe. Schep op het laatste moment de spekjes erdoor. Breng de bonenschotel op smaak met zout en peper. Lekker met Amsterdamse uitjes, augurkjes en een frisse salade.

Variatietip

Geef deze bonenschoteI een eigentijds accent door er op het laatste moment 3 in dunne ringetjes gesneden bosuitjes en 2 eetlepels fijngehakte koriander door te scheppen.

Tip

Heeft u wat minder tijd, dan kunt de gedroogde bonen vervangen door twee grote potten bruine bonen.

Bron

Het recept 'Bruine bonen met spek' wordt je aangeboden door okoko recepten.

Waardeer dit recept (42 stemmen)

Bruine bonen recept tips

Reacties op dit recept

  • RobIk vind het een heerlijk recept. Ken het van vroeger, in een iets andere vorm. Mijn moeder maakte het regelmatig en die kon fantastisch koken. Ik heb geprobeerd haar te evenaren en dat is mij aardig gelukt.

    reageren

  • RiaIk houd er wel van om iets nieuws te proberen. Recept dus uitgeprint. Breekt het moment aan dat ik het recept zal maken; ga ik toch twijfelen! Stroop, azijn, mosterd... dat is toch geen combinatie?! Nou ja, wie niet waagt, die niet wint. Het is dus winst geworden... aanwinst mag ik wel zeggen. Wat een heerlijk recept. Ik beveel het iedereen aan die van oud-hollandse kost houdt!

    • gerSmaakte de azijn wel? Lijkt mij zo zuur te worden.

    reageren

  • LiaWat een lekker recept. Echt een aanrader. De combinatie van zoet met zuur en mosterd is lekker. Had ik nog nooit geprobeerd. Zo vind ik bruine bonen te gek!

    reageren

  • JacquesHeerlijk. Kan niet anders zeggen. Gemaakt met risotto rijst ipv aardappelen. Iets minder zoet de volgende keer bereiden, denk ik.

    reageren

  • SandraHmmmmm! Lekker hoor. Ik ga snel weer door met eten.

    reageren

  • WilleminaOok wij vonden het erg lekker, mijn oudste zoon vond de bruine bonen voor het eerst lekker. De jongste dan daarentegen weer niet. Maar hier zeker voor herhaling vatbaar.

    reageren

  • WilcoOuderwets lekker, deze bruine bonen!

    reageren

  • FrankAl jaren niet meer bruine bonen met spek gegeten, maar wat is het toch lekker. Ik hoop op een lange en strenge winter waarin dit recept nog vaker ter tafel komt. Aanrader!

    reageren

  • GerardJa, heerlijk. Zo maak ik het altijd. En inderdaad de combinatie zuur/zoet komt (behalve in Zwitserland en dan nog alleen in de omgeving van Chur) zo nergens anders ter wereld voor. Maar lekker!

    • KeesSweet and sour niet? Half Azië...

    reageren

  • GerHeerlijk, was echt top.

    reageren

  • CarlaJullie hebben heerlijke recepten, alleen wat ik mis, is dat er geen hoeveelheden koolhydraten bijstaat, omdat mijn man, ivm diabeet weinig koolhydraten gebruikt en dat daardoor zijn suiker heel goed geregeld is geworden zonder medicatie.

    reageren

  • MariaKrijg spontaan het idee om de suiker te vervangen door fruit. Witte druiven of gewoon een rijpe peer. Maar dan niet meekoken, maar op het laatst toevoegen. Past erg goed bij mosterd.

    reageren

  • FrederiqueIk ken dit recept van thuis, daar aten we het elke winter wel een keer of acht. Alleen roerden wij door de saus wel meer spekvet, maar verder inderdaad met kookvocht, stroop, azijn en mosterd. Twee rauwe uien in blokjes een paar uur in de azijn laten trekken, en dat met augurkjes erbij. Ik eet het nu nog zo een paar keer in de winter.

    reageren

  • SjaakNoem dit recept bij naam, dan wordt het nòg gezelliger!

    reageren

  • KinckyIs ook een heerlijk recept als de bruine bonen vervangen worden door kapucijners!

    reageren

  • LaurensAls student bijna 4 keer in de week gegeten, denk dat het echt Haarlems is, al weet ik dat niet zeker, zelf doe ik er ook altijd piccalilly bij.

    reageren

  • J.kookvocht ?

    reageren

  • MarieIk woon niet in NL dus kan niet alle ingrediënten hier krijgen. De bruine bonen zijn vervangen met zwarte en de stroop en koekkruiden weggelaten. Echt héérlijk! Dit ga ik zeker vaker maken.

    reageren

  • JanMet ketjap manis en een rood pepertje is het vele malen eenvoudiger. En lekkerder.

    reageren

  • TrudyOok piccalilly erbij is erg lekker!

    • Trudy En dan de piccalilly dus ipv azijn natuurlijk??

    reageren