Langzaam gebakken bruine bonen met geroosterd spek
- 6 personen
- 270 min
- waardering 7,3
- Hoofdgerecht
- Hollands
- Vlees
Ingrediënten
- 1 stuk bacon van 1¼ kg
- 450 g (Zweedse) bruine bonen of pintobonen, een nacht geweekt in koud water
- 1 grote ui, gesnipperd
- 2 appels, geschild en in kleine blokjes
- 250 ml wittewijnazijn
- 175 g rietsuikermelasse of schenkstroop
- 60 g bruine basterdsuiker
- 1 kaneelstokje, doormidden gebroken
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1½ theelepel milde paprikapoeder
- 1 theelepel gedroogde majoraan
- 1½ theelepel karwijzaad, geplet
Bereiden
Breng een grote pan water aan de kook en doe het stuk spek erin. Breng opnieuw aan de kook en laat het spek 1 uur koken, neem het dan uit de pan maar bewaar het kookvocht om de bonen in te koken.
Verwarm de oven voor op 170 °C / gasstand 3. Giet de bonen af en meng ze dan met de ui in een grote braadslede. Schenk er zoveel van het bewaarde spekkookvocht bij dat de bonen net onderstaan. Dek af met aluminiumfolie, bak de bonen 2½ uur en neem ze dan uit de oven.
Meng de appel, azijn, stroop, suiker, kaneel en knoflook door de bonen. Leg een rooster boven in de braadslede, maar zorg dat het de bonen niet raakt.
Verwijder voorzichtig het zwoerd van het spek, zodat de vetlaag te zien is. Meng het paprikapoeder met de majoraan en het karwijzaad en strooi dit over de bovenkant van het spek. Leg het spek met de vetkant naar boven op het rooster en zet de braadslede terug in de oven. Bak nog 45 minuten tot het spek heel gaar is.
Zijn de bonen nu nog niet dik en sausachtig, verwijder dan het spek en houd het warm. Verhoog de oventemperatuur naar 200 °C / gasstand 6 en verwarm nog 5-10 minuten tot de bonenmassa dik en romig is.
Snijd het spek in dikke plakken en serveer met de bonen.
Extra benodigd
Aluminiumfolie
Kookboek
Het recept 'Langzaam gebakken bruine bonen met geroosterd spek' is afkomstig uit het kookboek...
Sneeuwvlokken & Haardvuur
Jane Lawson
'Sneeuwvlokken & Haardvuur' is hét boek om lekker te genieten van koken en eten in de koude maanden. Het boek is als een culinaire reis door de smaakvolle... lees verder
© Unieboek - Van Dishoeck