Caponata

  • 4 personen
  • 100 min
  • waardering 8,3
  • Bijgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 grote aubergine
  • 1 courgette
  • plantaardige olie om te frituren
  • 1 rode ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 150 g tomaten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1-2 gedroogde chilipepers (naar smaak)
  • 40 g groene olijven zonder pit
  • 25 g pure chocolade
  • 40 g kappertjes
  • 40 g rozijnen
  • 150 ml passata (gezeefde tomaten)
  • 1 eetlepel suiker
  • 100 ml rodewijnazijn
  • 40 g blanke amandelen
  • 30 g pijnboompitten
  • takjes munt

Voorbereiden

Snijd de aubergine en courgette in blokjes en strooi er wat zout over. Doe de groenteblokjes in een vergiet, zet dat 30 minuten in de wasbak om uit te lekken en dep de blokjes daarna met keukenpapier droog.

Bereiden

Schenk de plantaardige olie in een grote pan en verhit de olie tot 190 graden. Frituur de aubergine- en courgetteblokjes in delen goudbruin. Doe de pan niet te vol, zo worden ze lekker krokant. Laat de groenten uitlekken op keukenpapier.

Snijd de ui fijn en de bleekselderij en tomaten in kleine stukken. Verhit de olijfolie in een hapjes- of stoofpan en bak de ui en bleekselderij met een snufje zout op middelhoog vuur zacht. Maal de gedroogde chilipepers met een vijzel fijn en bak even mee. Voeg de tomaten toe en laat een paar minuten sudderen.

Halveer de olijven en hak het stukje chocolade fijn. Voeg de olijven, chocolade, kappertjes, rozijnen, passata, suiker en azijn toe en breng aan de kook. Doe nu de gefrituurde aubergine en courgette erbij. Doe het deksel op de pan en laat het een uur op een laag vuur zachtjes pruttelen.

Haal na een uur de pan van het vuur, proef en voeg naar smaak zout en peper toe en laat afkoelen naar kamertemperatuur. Rooster ondertussen de amandelen en pijnboompitten in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Let op dat ze niet verbranden. Voeg voor het serveren de amandelen, pijnboompitten en blaadjes munt toe.

Lekker met knapperig platbrood of couscous.

Extra benodigd

Vijzel

Opmerking

'Ik heb getwijfeld of ik dit recept wel in een kookboek zou opnemen omdat het al in zoveel andere boeken staat beschreven. Maar toen ik het weer at, zittend op een terrasje in Rome, was mijn twijfel verdwenen. Die zachte en rijpe groente, de zoetige tomaten en knapperige amandelen, dat wilde ik thuis namaken!' - Marleen van Es

Kookboek

Het recept 'Caponata' is afkomstig uit het kookboek...

Oogst

Marleen van Es

'Oogst' staat vol met verrassende groentegerechten voor elk seizoen. Recepten om buiten te eten of buiten klaar te maken. Bak scones voor een... lees verder

© Nieuw Amsterdam

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Caponata recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!