Ovenschotel met knolselderij, raapjes en geitenkaas

  • 2 personen
  • 35 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 prei
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ½ grote knolselderij
  • 1 bos raapjes
  • 3 stelen boerenkool (of 2 handenvol spinazie)
  • een handvol bladpeterselie
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • flink wat versgemalen nootmuskaat
  • 80 g zachte geitenkaas (of roomkaas, zoals Philadelphia)
  • 6 eetlepels plantaardige room
  • een rolletje geitenkaas

Bereiden

Maak de prei schoon, snijd de stronk in de lengte in tweeën en vervolgens in stukjes. Verwarm de olijfolie in een grote pan met deksel, stort de prei erin samen met een flinke snuif fijn keukenzout en bak de prei in ongeveer 10 minuten gaar op een laag vuurtje. Roer hierbij regelmatig om, maar zet tussendoor het deksel op de pan.

Schil intussen de knolselderij (je moet ca. 600 g overhouden) en snijd in kleine dobbelsteentjes. Schil de rapen en snijd in dunne plakjes. (Je hebt ca. 250 g nodig.) Voeg de knolselderij en raapjes bij de prei, voeg opnieuw een flinke snuif keukenzout zout toe en laat nogmaals 10 à 15 minuten stoven.

Verwarm de grill van de oven voor op 230 °C.

Maak intussen de boerenkool schoon: haal de bladeren van de stengels, spoel ze grondig en droog ze. Snijd in dunne reepjes. Hak de bladpeterselie grof. Zet opzij.

Kruid de groenten met de komijn, versgeraspte nootmuskaat en voldoende zwarte peper. Klop de zachte geitenkaas los met de room en schenk bij de groenten. Schep alles goed om tot de groenten bedekt zijn met saus. Voeg de boerenkool en bladpeterselie toe, schep om en verwarm nog 1 à 2 minuten. Breng eventueel verder op smaak met grof zeezout. Voeg wat water toe als het mengsel te droog lijkt. (Dat hangt af van hoeveel vocht de groenten verliezen.)

Schep de groenten in een ovenschaal. Aandrukken is niet nodig: het zorgt voor extra textuur en kleur als de groenten niet allemaal op dezelfde hoogte liggen. Snijd het rolletje geitenkaas in plakjes en verdeel deze over de groenten. Plaats de schotel 5 minuten onder de grill tot de kaas een goudbruin korstje heeft. Serveer met wat groene salade.

Tip

Varieer gerust met de groenten en de kaas. Pastinaak en witte kool passen ook prima. Blauwe kaas, feta of geraspte gruyère kan in plaats van de geitenkaas. Deze schotel leent zich perfect om restjes op te maken.

Opmerking

Deze winterse ovenschotel is ultiem gezellig op een koude dag. De knolselderij en raapjes krijgen een zoete toets door het stoven en de komijn geeft een warme, aardse smaak. Zo lekker en zo verrassend!

Kookboek

Het recept 'Ovenschotel met knolselderij, raapjes en geitenkaas' is afkomstig uit het kookboek...

Karola's Kitchen

Karolien Olaerts

Een evenwichtige en gevarieerde maaltijd die makkelijk te bereiden en ook lekker is? Karolien Olaerts bewijst dat het kan. Verse, voedzame en plantaardige ingrediënten vormen de basis van al haar gerechten, zonder in te boeten aan smaak en voldoening... lees verder

© Horizon

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Knolselderij recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!