Provençaalse ratatouille

  • 4 personen
  • 120 min
  • waardering 7,9
  • Bijgerecht
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 100 ml olijfolie
  • 1 aubergine, geschild en in grote stukken
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 1 rode paprika, zonder zaad en in reepjes
  • 1 groene paprika, zonder zaad en in reepjes
  • 1 grote courgette of 2 kleine courgettes, in blokjes
  • 400 g tomaten, ontveld, zonder zaad en in grote stukken
  • snufje fijne kristalsuiker
  • 1 bouquet garni (klein handje peterselie en 1 takje tijm, bijeengebonden met keukentouw)
  • klein handje basilicum, voor erbij
  • rijst of pasta, voor erbij

Bereiden

Verhit de olie in een grote gietijzeren pan op matig vuur. Voeg de aubergine toe en bak deze zacht maar niet bruin. Voeg de ui, knoflook en paprika's toe en bak alles onder af en toe roeren 2-3 minuten. Meng dan de courgette, tomaten en suiker erdoor.

Voeg het bouquet garni toe en laat alles met het deksel schuin op de pan op matig vuur 1½-2 uur sudderen; roer af en toe. Als u het deksel optilt en het is door condensatie te nat, bakt u de ingrediënten nog een tijdje zachtjes zonder deksel, tot ze de gewenste gaarheid hebben.

Proef het gerecht aan het eind van de bereidingstijd en voeg naar wens zout en peper toe. Bestrooi het met basilicum en serveer het met rijst of pasta.

Tip

Een heerlijke manier om restjes ratatouille op te maken is ze te mengen met rijst en hier leeggeschepte tomaten mee te vullen. Bak de gevulde tomaten vervolgens 25-30 minuten in een oven van 180 °C. Of beleg voor een snelle snack sneetjes geroosterd stokbrood of landbrood, zoals pain de campagne, met koude ratatouille. Verrukkelijk.

Kookboek

Het recept 'Provençaalse ratatouille' is afkomstig uit het kookboek...

Het Franse brasserie kookboek

Daniel Galmiche

In 'Het Franse brasserie kookboek' staan meer dan 90 recepten van brasserie-favorieten als bouillabaise, traditionele uiensoep, onweerstaanbare mousse... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (17 stemmen)

Ratatouille recept tips

Reacties op dit recept

  • Lydia MariaPersoonlijk zou ik het zo doen: 2 courgettes en 2 aubergines + 2 paprikas en 1 grote ui, 1 teen knoflook, 3 dikke theelepels gedroogde provenciaalse kruiden stoven in 4 vleestomaten zonder vel en scheut boullion ook erg lekker. Dit recept leek me te uitgebreid.

    • FritsHet is ook uitgebreid, maar dat maakt deze ratatouille juist zo onweerstaanbaar lekker!

    reageren

  • GjisEen heerlijke ratatouille. Prima recept.

    reageren

  • DiniGa ik vanmiddag maken.

    reageren

  • Karin Heerlijk recept... TOP!

    reageren

  • FritsEen geweldig lekkere ratatouille met heerlijke diepe smaken. Eventuele restjes zijn niet alleen geschikt om tomaten mee te vullen, maar denk ook eens aan het vullen van een paprika met wat er overblijft - áls er iets overblijft :)

    reageren

  • ResieToprecept! Maak het minstens 1 keer per maand. En zo makkelijk te bereiden.

    reageren

  • MarjaIs 1,5 a 2 uur sudderen niet veel te lang? Dan worden de ingrediënten en zeker de courgette toch helemaal papperig...

    • DickHelemaal mee eens, dit wordt dikke soep. 20-30 minuten stoven is ruim voldoende.

    • JorisIk heb deze ratatouille al meerdere keren precies volgens het recept gemaakt en ik kan dus uit eigen ervaring zeggen dat 1,5 uur op een matig vuurtje rustig sudderen zeker niet te lang is!

    reageren

  • PaulAls echtgenoot - kok zwaai ik de scepter in de keuken, zalig voor mijn vrouw ! Vraag: als je zulke lange kook/gaar tijden voorziet en zo geringe vocht, is die hele ratatouille niet droog gekookt? Te droog geworden? Door het geringe vocht?

    • JorisNee hoor Paul, als je gewoon het recept op de letter volgt, dan krijg je een geweldig diepsmakende ratatouille die zeker niet te droog is.

    reageren

  • OscarZou ratatouile nog lekker blijven nadat je het hebt ingevroren?

    reageren

  • AnnemiekeDe eerste keer zoog de aubergine alle olijfolie op, daarom nu eerst de ui, knoflook en paprika even alleen in de pan gedaan, daarna de aubergine erbij. Dat ging veel beter.

    reageren

  • LynneIk heb een scheutje witte wijn toegevoegd... heerlijk.

    reageren

  • Vasthi KramerIk ben blij, dat ik eindelijk een goed recept heb gevonden. Nu vlug aan de slag.

    reageren

  • AleidaIch liebe Ratatouile!

    reageren

  • Marc DeeIk mis hier look! En, sorry vegies, maar bij mij moeten er gerookte spekjes bij.

    reageren