Gestoofde witlof met grapefruit, mandarijn en sojasaus

  • 4 personen
  • 20 min
  • waardering 7,7
  • Bijgerecht
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 4 stronkjes witlof, in de lengte gehalveerd
  • 50 g boter
  • fijngeraspte zeste van 1 onbespoten mandarijn en 50 ml sap
  • 1 theelepel fijngeraspte grapefruitzeste en 50 ml sap
  • 30 ml donkere sojasaus
  • 4 takjes tijm, alleen de blaadjes

Bereiden

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Verwarm de honing in een steelpannetje en smeer het snijvlak van de stronkjes witlof ermee in. Bak het witlof op het snijvlak in de koekenpan tot deze begint te karamelliseren, keer om en bak de andere kant ook een paar minuten.

Voeg de boter en geraspte citruszeste toe en schenk het citrussap en de sojasaus erbij. Bestrooi met de tijm en zeezout en zwarte peper naar smaak. Kook de witlof tot deze glanzend en gaar is en het vocht in de pan stroperig is geworden. Keer af en toe om.

Tip

'Serveer de witlof bij gegrild vlees zoals een schouderkarbonade of een dikke plak ham. Of geef er wat aardappelpuree bij of brood om de saus mee op te deppen.' - Catherine Phipps

Opmerking

'Dit gerecht is hemels voor iedereen die van bitter houdt. Het bevat verschillende bittere tonen, maar deze worden een beetje afgezwakt door het mandarijnsap, de honing en boter. Ik moet toegeven dat ik dit met gemak in m’n eentje als maaltijd kan eten.' - Catherine Phipps

Kookboek

Het recept 'Gestoofde witlof met grapefruit, mandarijn en sojasaus' is afkomstig uit het kookboek...

Citrus

Catherine Phipps

In 'Citrus' draait het allemaal om de enorme veelzijdigheid van citrusvruchten in de keuken: van sinaasappels, grapefruit, kumquats, limoenen tot en met de... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Witlof recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!