Empanada's met spinazie, rozijnen en pijnboompitten

  • 12 stuks
  • 50 min
  • waardering 7,5
  • Hapje
  • Spaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 15 g verse gist
  • 3 eetlepels lauwwarme melk
  • 2 theelepels kristalsuiker
  • 1 heel ei + 1 eidooier
  • 250 g broodmeel
  • 75 ml olijfolie + 2 eetlepels
  • 50 ml witte wijn
  • 30 g rozijnen
  • 2 eetlepels droge sherry
  • 2 uien, grof gehakt
  • 200 g jonge spinazieblaadjes
  • 40 g pijnboompitten

Bereiden

Verkruimel de gist in een kom, roer er de melk en een ½ theelepel suiker door. Laat het mengsel 10 minuten rusten. Klop het ei los in een kom. Zeef het broodmeel samen met ½ theelepel suiker en ½ theelepel zout. Maak een kuiltje in de berg broodmeel en giet er 75 ml olijfolie, het losgeklopte ei, de wijn en de opgeloste gist in. Meng alles tot een compacte massa. Kneed het deeg 10 minuten op je werkvlak: het deeg moet glad en elastisch worden. Leg het in een kom, dek het af met vershoudfolie en laat het 30 minuten rusten. Laat tegelijkertijd de rozijnen weken in de sherry.

Verhit de 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en doe er de uitjes, 1 theelepel suiker en een klein beetje zout in. Leg het deksel op de pan en smoor de uitjes 10 minuten, terwijl je ze zo nu en dan omschept. Meng er de rozijnen met de sherry door, roerbak het mengsel 1 minuut, zet dan de pan van het vuur en doe het mengsel over in een bakje om het af te laten koelen. Zet de koekenpan weer op het vuur, zet het vuur hoog en roerbak de spinazieblaadjes in twee porties, elk 1 minuut. Laat ze afkoelen in een zeef. Druk er, wanneer ze tot lauwwarm zijn afgekoeld, met je handen zo veel mogelijk vocht uit. Hak ze fijn. Meng ze met de uitjes en voeg er de pijnboompitten aan toe. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.

Verhit de oven tot 200 °C (gasovenstand 6-7).

Sla het deeg met je vuist terug. Neem er een stukje deeg af ter grootte van een pruim en rol het uit tot een plakje met een doorsnede van 9 cm. Schep 1 eetlepel van de vulling in het midden en vouw het plakje deeg dubbel, over de vulling heen, zodat je een half maantje krijgt. Druk de twee randen van het deeg goed op elkaar met een vork. Leg het pasteitje op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak op deze manier nog 11 pasteitjes. Kwast ze in met de losgeklopte eidooier en zet ze 10- 12 minuten in de oven. Serveer ze warm.

Extra benodigd

Vershoudfolie, bakpapier

Kookboek

Het recept 'Empanada's met spinazie, rozijnen en pijnboompitten' is afkomstig uit het kookboek...

Tapas, 80 recepten stap voor stap

Valérie berry

Tover in een handomdraai een keur aan tapas op je bord. Van klassiekers als albóndigas (gehaktballetjes), tortillas, patatas bravas, sardinas en escabeche tot... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Tapas recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!