Tapas recepten

Tapas

Tapas

Tapas komen oorspronkelijk uit Andalusië, waar in de 19e eeuw glazen werden afgedekt met een plakje chorizo of ham, al dan niet op brood, om te voorkomen dat er insecten in de wijn zouden vallen. Bijkomstig voordeel van deze gewoonte was dat de drinkers altijd iets te eten hadden en daardoor beter tegen de alcohol konden. Nog niet eens zo lang geleden hebben Spaanse meesterkoks zich de tapas-traditie eigen gemaakt en tot kunstvorm verheven. Sindsdien heeft elke Spaanse provincie zijn eigen repertoire aan tapas en zijn er in Spanje duizenden verschillen tapas verkrijgbaar. Eten wij hier in Nederland tapas meestal als complete maaltijd in een tapasrestaurant, in Spanje is het 'tapeo' heel populair: na werktijd met vrienden van de ene naar de andere de andere tapasbar gaan om overal een of twee gerechtjes te eten, waarna later op de avond het diner volgt.

Wereldwijd

Voor de gemiddelde Spanjaard bevat de plaatselijke tapasbar drie heel belangrijke zaken in het leven - goed eten, goede wijn en de gelegenheid om ontspannen met anderen van gedachten te wisselen. In Spanje vindt een groot deel van de sociale en zakelijke gesprekken in cafés en bars plaats en niemand zou dromen van een glas drinken zonder algo para picar - iets om op te knabbelen, met andere woorden tapas. Tapas hebben in Spanje een lange traditie, maar in de afgelopen decennia zijn ze een internationale hit geworden. Tapasbars zijn nu in veel landen een bewijs van de bereidheid van het publiek om een natie te omarmen die bekend staat om een verstandiger stijl van sociaal drinken. Hoewel tapas typisch Spaans zijn, worden ze tegenwoordig overal ter wereld aangepast aan eigen voorkeuren.

[ Bron: 'Tapas bij jou of bij mij thuis' ]

[ Beeld: mama_mia | Shutterstock.com ]