Noedels recepten

Alfabetisch

Gedroogde cellofaan noedels

Gedroogde cellofaan noedels

Cellofaan- of glasnoedels (gemaakt van mungbonen) zijn doorzichtige, geleiachtige noedels die worden gebruikt in soepen, salades en loempia's. Je moet ze voor gebruik in warm of koud water laten weken. Snijd ze in kortere stukjes als je ze in salades en loempia's wilt gebruiken, dat werkt gemakkelijker.

Instant noedels

Deze tarwenoedels zijn verkrijgbaar in de meeste supermarkten en zijn vaak in 2 minuten al gaar. Laat ze in kokend water zacht worden en laat ze goed uitlekken voor je ze in een gerecht verwerkt. Kook ze niet te lang want dan vallen ze uit elkaar.

Gedroogde eier noedels

Deze noedels zijn vergelijkbaar met de verse variant; ze zijn er in verschillende breedtes. Dunne eiernoedels worden ook chow-mein noedels genoemd; deze worden gebruikt in het gerecht met dezelfde naam. Gedroogde eiernoedels moet je voor gebruik in heet water koken. Laat ze goed uitlekken voor je ze in de wok doet en voeg ze pas tegen het eind van de bereiding toe, omdat ze dan alleen nog maar opgewarmd hoeven te worden.

Verse eier noedels

Deze noedels zijn er in verschillende breedtes, van fijne engelenhaar-
achtige noedels die vooral in soepen worden gebruikt rot bredere fettucine-achtige noedels die in roerbakgerechten en soepen worden verwerkt. Verse eiernoedels hoef je maar kort te koken: als je soep maakt, kun je ze meteen in de hete bouillon doen. In andere gevallen doe je ze in een pan met kokend water, breng je het water opnieuw aan de kook, waarna je ze voor gebruik goed laat uitlekken. Kook ze niet te lang van tevoren, omdat ze dan aan elkaar gaan plakken. Schep een beetje plantaardige olie door de gekookte noedels om dit te voorkomen.

Verse hokkien noedels

Deze noedels worden vaak in roerbakgerechten gebruikt. Ze worden voorgekookt, dus hoef je ze vooraf niet te weken; trek ze gewoon uit elkaar en doe ze in de wok.

Verse rijst noedels

Deze noedels kun je kopen in toko's. Als je ze op kamertemperatuur koopt, moet je ze dezelfde dag gebruiken. Sommige winkels hebben ze in het koelvak, maar dat maakt ze bros en moeilijk te scheiden, dus laat ze voor gebruik sowieso op kamertemperatuur komen. Ze zijn er in grote vellen, die je in brede linten kunt snijden, of soms als kant-en-klare noedels.

[ Bron: 'Basic China' ]

[ Beeld: Yuliia Mazurkevych | Shutterstock.com ]