Blauwe bessen-boekweitpannenkoek uit de oven (Dutch baby)

  • 4 personen
  • 45 min
  • waardering 8,3
  • Ontbijt
  • Amerikaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 70 g boter
  • 240 ml volle melk, op kamertemperatuur
  • 65 g bloem
  • 30 g boekweitmeel
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 3 eetlepels suiker
  • ¼ theelepel koosjer zout of grof zeezout
  • ¼ theelepel kardemompoeder
  • 170 g blauwe bessen, vers of uit de diepvries
  • ahornsiroop, om erbij te serveren

Bereiden

Verwarm in een kleine steelpan 60 g boter op halfhoog vuur tot na 5 tot 7 minuten de boter spettert, schuimt en ten slotte de vaste deeltjes donkerbruin verkleuren. Roer en schraap voortdurend over de bodem en zijkant van de pan tijdens het verwarmen. Giet de boter en bruine stukjes in een warmtebestendige kom en zet hem opzij om de boter te laten afkoelen.

Meng in een blender de volle melk, bloem, het boekweitmeel, de eieren, suiker, het zout en de kardemom op de hoogste stand tot je een dun, glad beslag hebt. (Of meng de ingrediënten in een middelgrote kom en pureer ze met een staafmixer glad.) Schenk, terwijl de motor loopt, de afgekoelde beurre noisette bij het beslag en pureer tot de boter is genomen. Dek de beker met het beslag af en zet hem opzij, zodat het beslag minstens 1 uur kan rusten op kamertemperatuur. Je kunt het beslag ook maximaal 24 uur in de koelkast laten staan om te rusten.

Schuif een rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor tot 230 °C. Mix het beslag nog even in de blender om de ingrediënten die naar beneden waren gezakt opnieuw te mengen.

Verwarm een ovenbestendige koekenpan (bij voorkeur van gietijzer) op halfhoog vuur. Smelt de overgebleven 10 g boter in de koekenpan en zwenk de koekenpan zodat de bodem wordt bedekt met de boter. Voeg ongeveer een derde van het beslag toe en bak het beslag tot na ongeveer 2 minuten de bovenkant van het beslag droog is en van glanzend in mat verandert. (Met deze stap maak je een ondergrond voor de blauwe bessen zodat ze niet naar de bodem van de pan zakken.) Schenk het overgebleven beslag in de koekenpan en verdeel de blauwe bessen over de bovenkant. (Het is niet nodig om bevroren blauwe bessen, als je die gebruikt, eerst te ontdooien.)

Schuif de koekenpan onmiddellijk in de oven en bak de pannenkoek tot na 15 tot 18 minuten de randen enorm gerezen, bruin verkleurd en knapperig zijn, het midden goudkleurig en droog is en de blauwe bessen opengebarsten zijn.

Haal de koekenpan uit de oven en laat de pannenkoek ongeveer 5 minuten rusten. De pannenkoek stort in zodra hij uit de oven komt - dat is normaal! Snijd de pannenkoek in vieren, besprenkel hem met ahornsiroop en serveer hem.

Extra benodigd

Ovenbestendige koekenpan (bij voorkeur van gietijzer, Ø 25 cm), blender of staafmixer

Tip

Het beslag kan, afgedekt en bewaard in de koelkast, maximaal 1 dag van tevoren gemaakt worden. Verdubbel de hoeveelheden voor het beslag als je een heel gezelschap te eten wilt geven. Bak de pannenkoek in een bakvorm (bij voorkeur van metaal of keramisch) van 23 x 33 cm. Verwarm de bakvorm niet op het fornuis, zoals je doet met de koekenpan, maar volg onderstaande bakinstructies. Schuif een rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor tot 175 °C. Vet de bodem en zijkanten van de bakvorm dik in met boter, schenk een derde van het beslag in de bakvorm en laat het tot aan de zijkanten en in de hoeken stromen. Bak de pannenkoek tot na ongeveer 4 minuten de bovenkant droog is en het midden terugveert als je erop duwt. Haal voorzichtig de bakvorm uit de oven, schenk het overgebleven beslag erin en verdeel 340 gram blauwe bessen over het beslag. Zet de bakvorm terug in de oven en bak de pannenkoek nog 45 tot 55 minuten tot de randen gerezen en bruin gekleurd zijn en het midden gerezen en droog maar nog steeds wiebelig is. De pannenkoek zal niet zo mooi als een soufflé rijzen zoals hij dat wel in de koekenpan doet, maar zal eerder lijken op een clafoutis. Snijd de pannenkoek in stukken en serveer hem met ahornsiroop.

Opmerking

Ik ben nooit een liefhebber van pannenkoeken geweest, zelfs niet als kind. (Ik hield niet van ontbijt, vooral niet van een zoet ontbijt en koos in plaats daarvan meestal voor de restjes van het avondeten van de vorige dag.) Als volwassene houd ik nog steeds niet van traditionele Amerikaanse pancakes, niet alleen omdat ik heel slecht ben in ze omkeren, maar ook omdat ze op een bepaalde manier veranderen in een met stroop doorweekte, moeilijk te verteren vetbom. Ik geniet echter wel van op pannenkoek lijkende etenswaren zoals Dutch baby en crêpes. Deze boekweitpannenkoek is daarom grotendeels gebaseerd op deze iets lichtere gerechten met een knapperig randje. Het beslag met beurre noisette en boekweit rijst en verkleurt gigantisch in de oven, net zoals een Dutch baby. De textuur is niet luchtig maar vol en custardachtig, vergelijkbaar met een clafoutis. Wat ik vooral geweldig aan de pannenkoek vind, is de manier waarop de zurige blauwe bessen openbarsten door de enorme hitte en in een op jam lijkende laag veranderen. En omdat de pannenkoek slechts een klein beetje zoet is, is dit het enige ontbijt waar een scheutje ahornsiroop inderdaad gewenst is.

Kookboek

Het recept 'Blauwe bessen-boekweitpannenkoek uit de oven (Dutch baby)' is afkomstig uit het kookboek...

Banketbakker

Claire Saffitz

'Banketbakker' is het perfecte bakboek voor iedereen! Claire Saffitz, banketbakker en bekend van YouTube-kanaal Dessert Person en Bon Appétit, spreekt met 'Banketbakker' zowel de beginnende als gevorderde thuisbakker aan... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Dutch baby recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!