Cannelloni recepten

Cannelloni

Cannelloni

Pastagerecht van Italiaanse origine. Het Italiaanse woord (afgeleid van 'canna', riet) betekent letterlijk 'dikke buizen'. Cannelloni worden gemaakt van rechthoekige stukjes pastadeeg die kort in water gekookt worden. Hierop wordt een stukje vette of magere vulling gelegd, waarna het geheel wordt opgerold. Meestal worden de cannelloni vervolgens met tomatensaus bedekt en gegratineerd. Cannelloni zijn ook gedroogd en kant-en-klaar te koop.

Basisrecept cannelloni

Zeef 200 g meel van durumtarwe en maak er met een flinke mespunt zout, 2 losgeklopte eieren en net voldoende koud water een stevig maar soepel en glad deeg van. Vorm er een bal van en leg deze onder een vochtige doek minstens 1 uur koel weg. Bestuif het werkvlak met bloem en rol het deeg met rustperioden tot een plak van 3 mm dik uit. Snijd het in rechthoeken van 6 x 8 cm en laat de pasta 1 uur rusten. Breng een grote pan water met zout aan de kook en laat de lapjes in ca. 4 minuten op flink vuur beetgaar worden. Laat de cannelloni op een doek uitlekken en vul ze.

Cannelloni met vlees

Braad 600 g kalfsvlees met een brunoise van wortel, ui en bleekselderij. Maal het vlees in de gehaktmolen en meng het met 1 ei, 60 g geraspte Parmezaanse kaas, 5 takjes bladpeterselie, 2 in melk geweekte sneetjes wittebrood, zout, peper en nootmuskaat. Vul er vellen pastadeeg mee en rol ze op. Leg de cannelloni in een beboterde ovenschaal. Schep er bolognesesaus over en leg er een paar vlokken boter op. Zet de schaal 20 minuten in een tot 275 °C verhitte oven.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' ]

[ Beeld: Iova Mihai | Shutterstock.com ]