Klassieke lasagne

  • 6 personen
  • 110 min
  • waardering 8
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olie
  • 30 g boter
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 1 wortel, fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
  • 500 g rundergehakt
  • 150 g kippenlevers, fijngehakt
  • 250 ml tomatenpuree
  • 250 ml rode wijn
  • 2 eetlepels gehakte bladpeterselie
  • 375 g verse lasagnebladen
  • 100 g vers geraspte Parmezaanse kaas
  • voor de bechamelsaus
  • 60 g boter
  • 40 g bloem
  • 560 ml melk
  • ½ theelepel versgemalen nootmuskaat

Bereiden

Verwarm de olie en boter in een koekenpan met dikke bodem. Bak de ui, wortel en bleekselderij op matig vuur tot ze zacht zijn. Blijf roeren. Zet het vuur hoger. Doe het gehakt erbij en laat het lekker bruin worden. Maak klonten fijn met een vork. Doe de kippenlevers erbij en bak deze tot ze van kleur veranderen. Doe de tomatenpuree, wijn en peterselie erbij. Breng het geheel op smaak. Breng het mengsel aan de kook. Zet het vuur lager en laat het mengsel 45 minuten sudderen. Zet het daarna even weg.

Smelt voor de bechamelsaus de boter in een pan op laag vuur. Doe de bloem erbij en roer het geheel 1 minuut door. Haal de pan van het vuur en roer de melk er geleidelijk door. Zet de pan weer op het vuur en roer constant tot de saus kookt en begint in te dikken. Laat de saus nog een minuutje pruttelen. Voeg de nootmuskaat toe. Breng de saus op smaak. Doe een stuk plasticfolie over de saus om velvorming te voorkomen. Zet de saus weg.

Snijd de lasagnebladen op maat voor een diepe, rechthoekige vuurvaste schaal. Verwarm de oven voor op 180 °C.

Vet de vuurvaste schaal in. Leg een dun laagje vleessaus op de bodem. Leg daar een laagje bechamelsaus op. Als de bechamel is afgekoeld en te dik is geworden, verwarm hem dan even om het uitsmeren te vergemakkelijken. Leg de lasagnebladen erop. Druk ze voorzichtig aan om eventuele lucht te verwijderen. Ga verder met de laagjes en eindig met de bechamelsaus. Strooi er wat Parmezaanse kaas over. Bak de lasagne 35-40 minuten in de oven, of tot hij goudbruin is. Laat de lasagne 15 minuten afkoelen alvorens hem te snijden.

Tips

U kunt ook kant-en-klare lasagnebladen gebruiken in plaats van verse. Volg de aanwijzingen op de verpakking. De kippenlevers kunnen worden vervangen door extra gehakt.

Kookboek

Het recept 'Klassieke lasagne' is afkomstig uit het kookboek...

De Italiaanse keuken

diverse auteurs

'De Italiaanse keuken' biedt een collectie recepten, doordrenkt met de geuren en smaken van Italië. Het bevat smakelijke, aromatische gerechten zoals... lees verder

© De Lantaarn

Waardeer dit recept (42 stemmen)

Lasagne recept tips

Reacties op dit recept

  • kristienOm eens een variant op de klassieke lasagne te maken, die heel lekker is, blancheer je kabeljauw en zalm en met het kookvocht maak je een witte saus. Werkwijze: saus, lasagnebladen, vis, spinazie, saus enzoverder. De saus mag zeker niet te dik zijn, want verse lasagnebladen nemen veel vocht op. Zeker eens proberen, succes gegarandeerd.

    reageren

  • wilmaMijn lasagne was aan de bovenkant wat hard geworden, misschien toch een tijdje afdekken bij het bakproces, of meer vocht in de saus?

    reageren

  • moniqueHet is een erg lekker recept... ik heb er alleen minder kippenlevertjes in gedaan.

    reageren

  • xandraVerrukkelijk!!! Iedereen heeft ervan genoten, incluis de italiegangers.

    reageren

  • EddyEen eventuele vervanger voor kippenlever? Ik lust geen lever, te vaak moeten eten vroeger.

    • NickJe kunt hem op zich ook wel weg laten, werkte bij mij prima.

    reageren

  • LarissaHeerlijke lasagne! Ik heb alleen geen kippenlevertjes gebruikt.

    • MarijkeAls je geen kippenlever mag of wil, bak dan eerst 75 gram zeer fijn gesneden ontbijtspek en voeg daarna het gehakt toe.

    • EsraFijne tip, Marijke, zonder kippenlevertjes en met het ontbijtspek is de lasagne heel erg lekker geworden, iedereen heeft ervan gesmuld! Dank je wel!

    • Chris Is dus een ander gerecht... namelijk lasagne met gehakt! Pfhhh

    reageren

  • TessaLekker recept, ik heb tussen de laagjes heel dunne plakjes courgette toegevoegd, dat geeft iets knapperigs.

    reageren

  • pietEcht lekker, dank je wel.

    reageren

  • LisaWat kun je als vervanger voor de rode wijn doen? Melk? Ik ben namelijk zwanger!

    • FritsIk zou de rode wijn vervangen door een bouillon. Wat je ook doet: nooit rode wijn (of witte) vervangen door vruchtensap, dat voegt geen smaak toe, maar enkel zoetheid. En daar wordt de lasagne niet beter van...

    • RobRode wijn mag je rustig toevoegen als je zwanger bent. De alcohol zal namelijk volledig verdampen. Bouillon maakt het recept alleen zouter. Voor een zwangere is dat waarschijnlijk meer funest.

    reageren