Lasagne recepten

Lasagne

Lasagne

Lasagne (meervoud van 'lasagna', waarmee een los vel wordt aangeduid) is een van de oudst bekende pastavormen - al in de eerste eeuw werd er melding van gemaakt. Laagjes deeg werden gebakken met vuillingen van vlees of vis ertussen. Eeuwen later is het oergerecht geëvolueerd tot ontelbaar veel heerlijke varianten, maar de bekendste is toch die met ragù en bechamelsaus. Lasagne is het lekkerst als je hem helemaal zelf maakt, dus ook de lasagnevellen. De ingrediënten voor lasagne zijn doorgaans eenvoudig, maar moeten wel vers en van uitstekende kwaliteit zijn.

Tips voor lasagne die lukt

Een goede planning vooraf: doe een dag van tevoren boodschappen, maak sommige vullingen, zoals bolognesesaus, van tevoren, dan zijn ze des te lekkerder. Ook kun je de bechamelsaus van tevoren maken en het deeg alvast kneden. Maak de lasagnevellen op de dag zelf, kook ze, bereid eventueel de groenten en maak het geheel verder klaar. ¹)

Het opbouwen van de lasagne

(1) Beboter een ovenschaal (of bekleed voor losse stukken lasagne een bakplaat met bakpapier). (2) Leg er een laag voorgekookte lasagnevellen in, een dunne laag bechamelsaus (of ricotta) en dan een laag vulling (even geroerbakte groente, vlees- of visragu). Herhaal deze lagen tot de ingrediënten op zijn. Maak af door royaal met Parmezaanse kaas te bestrooien en er flink wat klontjes boter op te leggen. (3) Laat de lasagne in de oven gratineren tot er een mooi goudbruin en knapperig korstje op zit. Wacht 5 minuten met aansnijden. ¹)

Het koken van de lasagnevellen

Kook lasagnevellen altijd voor, vooral als je droge vellen koopt. De structuur en de smaak zijn dan veel beter. (1) Kook de lasagnevellen 1 tot 3 minuten (afhankelijk van dikte). Om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken, doe je ze in een grote pan kokend water met zout en een eetlepel olie. Kook niet meer dan drie of vier vellen tegelijk en roer voorzichtig. (2) Leg ze met een pollepel of een schuimspaan in een schaal koud water om het kookproces te stoppen. (3) Giet snel af. (4) Spreid ze uit op een schone theedoek en leg ze niet op elkaar. ¹)

Basisrecept lasagne à la bolognese

Maak een bolognesesaus. Kook 600 g lasagnevellen in kleine hoeveelheden in een lichte bouillon beetgaar; zorg dat ze niet aan elkaar vastplakken. Haal ze er een voor een uit en leg ze op een vochtige linnen doek. Maak een bechamelsaus. Beboter een gratineerschaal, lepel er wat van de bolognesesaus in en maak laagjes van lasagnevellen, bechamel- en bolognesesaus. Eindig met flinke laagjes van beide sauzen. Zet de lasagne 30 minuten in een op 250 °C verwarmde oven en serveer de lasagne met versgemalen Parmezaanse kaas. ²)

[ Bron: redactie | 'Lasagne' ¹) | 'De Grote Larousse Gastronomique' ²) ]

[ Beeld: Anna Shepulova | Shutterstock.com ]