Lasagne met zalm en spinazie

  • 4 personen
  • 55 min
  • waardering 8,2
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vis

Ingrediënten

  • 1 groentebouillonblokje
  • 600 g verse zalm
  • 600 g diepvriesspinazie à la crème
  • 1 citroen, uitgeperst
  • 200 ml crème fraîche
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 2 eetlepels gehakte dille (diepvries)
  • 400 g voorgekookte lasagnevellen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 klontje boter, voor het invetten

Bereiden

Breng een grote pan water aan de kook. Voeg het bouillonblokje toe en roer goed. Leg de zalm in het kokende water en laat de vis ongeveer 10 minuten op een laag vuurtje koken.

Bereid de spinazie zoals aangegeven op de verpakking (ca. 10 minuten). Breng op smaak met peper en zout. Roer regelmatig.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Laat de gare zalm goed uitlekken, verwijder eventuele graatjes en verdeel de vis met een vork in grove stukjes. Besprenkel de stukjes zalm met het citroensap. Meng de vis in een kom met de crème fraîche, mosterd en dille. Breng op smaak met peper en zout.

Doe de lasagnevellen in een grote pan kokend, gezouten water. Voeg de olijfolie toe en kook de vellen ongeveer 5 minuten. Laat de lasagnevellen uitlekken en leg ze op een schone theedoek.

Beboter een grote gratineerschaal en maak laagjes van achtereenvolgens een paar lasagnevellen, spinazie en romige zalm. Herhaal deze volgorde en eindig met een laag lasagnevellen. Laat de lasagne in ongeveer 25 minuten gaar worden in de oven. Zet het dan nog 3 minuten onder de grill. Serveer de lasagne onmiddellijk.

Variatietips

Leg nog enkele klontjes boter boven op de lasagne voor je het gerecht in de oven zet. Je kunt je eigen draai aan de spinazie geven door er een paar mespuntjes nootmuskaat doorheen te roeren.

Kookboek

Het recept 'Lasagne met zalm en spinazie' is afkomstig uit het kookboek...

Pasta & lasagne

Aude de Galard & Leslie Gogois

Ontdek hoe lekker pasta- en lasagnegerechten kunnen zijn en welke eindeloze mogelijkheden ze bieden. Met de recepten uit dit boek is de bereiding heel eenvoudig... lees verder

© Inmerc

Waardeer dit recept (65 stemmen)

Lasagne recept tips

Reacties op dit recept

  • MichaelVervang de Spinazie Ala creme door normale en hij is best lekker.

    reageren

  • fransgroentebouillonblokje moet je vervangen voor visbouillonblokje en niet te veel citroensap erover en gewone spinazie uit pot van hak en opletten tot de zalm gaar is andes smaakt 't zeker niet. was echt lekker zo.

    reageren

  • MilazzoDit recept is zeer lekker, maar heb inderdaad wat verandering aangebracht door een lekkere visfumet te maken en nadien met een roux een lekkere saus te maken die ik afgewerkt hebt met room, verse peterselie, dan de vis bijgedaan en deze basis heb ik een laag saus, een laag lasagne weer een laag saus en eindigen met lasagne en saus en nadien mozarella kaas en in de oven zeer lekker echt waar!

    • GilbertDat van u klinkt inderdaad veel lekkerder maar zou graag een stap voor stap beschrijving van u willen hebben als dat mogelijk is. Deze mag dan naar gilbert2(at)planet.nl Ik hoop dat het mogelijk is en dat ik dit snel kan maken! Bij voorbaat dank!

    • MoniqueJa, voor mij ook graag! mmlaan(at)upcmail.nl

    reageren

  • ChantalIk vond het wel een heerlijk recept maar er moet toch echt een sausje over de bovenste bladeren.

    reageren

  • ChantalOw, en gerookte zalm ipv verse... maar dan wel opletten met je extra zoutgebruik anders word het te.

    reageren

  • patriciaIk heb ook enige veranderingen gedaan ipv zout bij voegen in de spinazie heb ik groentebouillon gedaan, en als laatste funishing touch toch kaas en bechamelsaus op, lekker machtig maar zeker heerlijk.

    reageren

  • GerardHet is veel lekkerder zelf groentebouillon te maken: gewoon een paar worteltjes, een uitje, wat verse dille en eventueel wat selderie opzetten met water en een tijdje laten trekken. Dan de zalm erbij. Is direct minder zout. Verse dille gebruiken: veel lekkerder.

    reageren

  • PeterDat zijn lekkere variaties en tips, zeker het proberen waard. In ons gezin heeft onze oudste dochter een allergie (intolerantie) voor melkproducten. Heeft iemand een idee voor een alternatief voor de creme fraiche?

    reageren

  • GerardHa Peter, Er bestaat soja-room: dus op basis van sojabonen. Je zou het eens kunnen proberen, al is de smaak wel een tikkeltje anders. Verder zou ik het niet weten. Vaak is room e.d. een 'opperpertje', en eigenlijk niet nodig. Goede spinazie kan best zonder room, dan komt de smaak beter tot z'n recht. Je kunt ook denken aan santen (kokosnotenmelk). maar daarvan is de smaak zeer uitgesproken.

    reageren

  • gIk vind dit een heel zwaar en machtig lasagnagerecht. Te veel room, creme fraiche, en al die lagen, ik hou zelf van simpele gerechten, maar iedereen zijn eigen smaak.

    reageren

  • miaEen geweldig recept. Uitgeprobeerd met vrienden was een groot succes.

    reageren

  • JohanHeerlijk gerecht. Al meerdere malen met vrienden gegeten. Een laagje saus over de laatste laag lasagne bladen is wel aan te bevelen, anders droogt de lasagne wel erg uit en wordt hard.

    reageren

  • EricaDit recept net gemaakt voor mijn man en zoon. Ze vonden het heerlijk !! Zeker voor herhaling vatbaar.

    reageren

  • YvonneRecept is heerlijk. Ik heb ook de zalm in visbouilon gekookt. De bovenste laag lasagna werd juist gewaardeerd bij ons. Lekker knapperig, zeker als je verse lasagnabladen uit de koeling gebruikt.

    reageren

  • HaroldHeel lekker is het ook om rode ui + kappertjes erdoorheen te snipperen.

    reageren

  • MarritLekker recept. Zelf verse spinazie gebruikt, dat aangebakken met knoflook en sjalotjes. Zalm koken zal ik niet aanbevelen, eerder kort bakken. Bovenop wat saus (en kaas), anders worden de bovenste bladen niet goed gaar. Maar combinatie is lekker, ook met de citroen.

    reageren