Rigatoni met rapini en chorizo

  • 6 personen
  • 30 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 450 g verse chorizo of andere pittige Italiaanse worst, vel verwijderd
  • 6 eetlepels olijfolie, en wat extra naar smaak
  • 90 g verse grove broodkruimels of panko
  • 450 g rigatoni (of andere gedroogde buisvormige pasta, zoals ziti of penne)
  • 6 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 110 g tomatenpuree
  • 1 flinke bos rapini (broccoli rabe), grof gehakt
  • stuk pecorino, Parmezaanse kaas of ricotta salata, om te raspen

Bereiden

Bak de worst in een grote pan in 5 tot 8 minuten op middelhoog tot hoog vuur bruin (druk de worst met de bolle kant van een lepel in stukjes). Haal de stukjes worst met een schuimspaan uit de pan en laat het vet erin.

Doe 3 eetlepels van de olijfolie en de broodkruimels in de pan. Voeg zout en peper naar smaak toe. Bak de broodkruimels 2 tot 3 minuten al roerend, tot ze goudbruin zijn. Schep ze in een kom.

Kook de pasta in een grote pan met water en wat zout al dente. Giet de pasta af en bewaar 250 ml van het kookvocht.

Verhit intussen de 3 overgebleven eetlepels olijfolie in de pan. Voeg de knoflook toe en bak hem in 2 tot 3 minuten en onder af en toe roeren goudbruin. Voeg de tomatenpuree toe en bak die nog 2 tot 3 minuten al roerend mee, tot hij een mooie baksteenrode kleur heeft en een beetje aan de bodem van de pan begint te plakken.

Draai het vuur lager (laag tot middelhoog) en voeg de rapini en zout en peper naar smaak toe. Bak de rapini zo'n 3 tot 5 minuten mee, tot hij verwelkt is en een felgroene kleur heeft.

Voeg de pasta en de chorizo toe en schenk er 120 ml van het kookvocht van de pasta bij. Verwarm het geheel al roerend, tot de pasta helemaal is bedekt met de tomaten-chorizosaus.

Serveer de pasta zo uit de pan (of niet) en zet de geroosterde broodkruimels en de geraspte kaas op tafel.

Opmerking

'Ik vind het serveren van een grote pan met eenvoudige, maar verrukkelijke pasta het leukste wat er is als ik mijn vrienden wil verwennen. Deze pasta maak je als je echt geen idee hebt wat je wilt serveren en er is weinig tot geen techniek voor nodig. Gewoon wat lekkere ingrediënten samengebracht tot een pittige, heerlijk zurige, vleesachtige, sauzige perfectie.' - Alison Roman

Kookboek

Het recept 'Rigatoni met rapini en chorizo' is afkomstig uit het kookboek...

Bijzonder simpel

Alison Roman

Dat liefde door de maag gaat bewijst Alison Roman door harten te veroveren met haar simpele maar fenomenale recepten in 'Bijzonder simpel'! De lezers van The New York Times kenden deze charmante en grappige culinaire koningin al langer... lees verder

© Spectrum

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Rigatoni recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!