Jamie Oliver: pan pizza

  • 4 personen
  • 75 min
  • waardering 7,8
  • Hoofdgerecht
  • Amerikaans
  • Vlees

bevat per portie

  • 594 kcal
  • 26 g eiwit
  • 19 g vet
  • 78 g koolhydraten

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 1 zakje van 7 g gedroogd gist
  • 1 eetlepel lichtbruine kristalsuiker
  • 1 kilo witte broodbloem van harde tarwe, plus wat extra
  • voor de tomatensaus
  • een scheutje wittewijnazijn
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • een handje verse basilicumblaadjes
  • 1 blik van 400 g gehakte tomaten
  • voor het beleg
  • olijfolie
  • 3 rode uien, gepeld en in dunne ringen gesneden
  • een paar takjes verse tijm, alleen de blaadjes
  • 4 varkensworstjes, de beste kwaliteit die je je kunt veroorloven
  • 1 gedroogde, rode Spaanse peper
  • 1 theelepel venkelzaad
  • een flinke snuf gedroogde oregano
  • 100 g verse buffelmozzarella
  • een hand verse basilicumblaadjes
  • 2 verse, rode Spaanse pepers, in dunne plakjes gesneden
  • 2 flinke handen vers geraspte Parmezaanse kaas
  • 12 plakjes pancetta

Bereiden

Doe om het deeg te maken 650 ml lauwwarm water in een grote kom en roer er met een vork het gist, de suiker en 1 afgestreken eetlepel fijn zeezout door. Doe de bloem er met kleine beetjes tegelijk bij tot het deeg samenhang krijgt. Je wilt het deeg glad en elastisch hebben, dus doe er eventueel nog wat extra bloem bij. Bestuif een werkvlak met bloem, kneed het deeg met je handen tot je tevreden bent met de consistentie en maak er een bal van. Leg de bal deeg in een met bloem bestoven kom, dek de kom af met een vochtige theedoek en laat op kamertemperatuur staan tot het volume van de bal bijna verdubbeld is.

Doe intussen een scheut olijfolie in een grote pan op matig vuur. Doe de gesneden uien en tijmblaadjes erbij en bak ze 15 minuten, of tot de uien zacht en goudbruin zijn. Haal de pan van het vuur en zet hem even opzij. Doe alle ingrediënten voor de tomatensaus met een flinke snuf zout en peper in een keukenmachine of blender en hak ze tot een fijne puree. Proef en breng de saus als dat nodig is op smaak met nog wat zout en peper.

Snijd de worstjes open en knijp het vlees in een kom. Stamp het gedroogde pepertje en het venkelzaad in een vijzel fijn, doe ze met de gedroogde oregano bij het worstvlees en prak alles goed door elkaar.

Verhit de oven tot 200 ºC / gasovenstand 6. Verdeel het deeg in twee stukken en vet twee bakplaten (ongeveer 25 x 35 centimeter) in met olijfolie. Rol het deeg met een deegroller uit of druk het met schone handen plat. Rol of druk het deeg uit op de bakplaten en druk het daarbij ook goed in de hoeken zodat je een lekker dikke rand krijgt en de bodem ongeveer 1 centimeter dik is.

Verdeel de gepureerde tomatensaus over de twee pizzabodems en smeer de saus goed uit. Strooi de gekaramelliseerde uitjes op de saus en leg er kleine hoopjes van het gekruide worstvlees op. Scheur de mozzarella in stukjes en strooi die erover. Bestrooi beide pizza's vervolgens met vers basilicum, plakjes verse Spaanse peper, een flinke snuf zout en peper en de geraspte Parmezaanse kaas. Laat de plakjes pancetta ten slotte nonchalant op de pizza’s vallen zodat ze tijdens het bakken opkrullen en knapperig worden. Zet de pizza's 20 minuten onder in de oven zodat de bodem lekker krokant bakt terwijl de bovenkant gaar wordt. Zet de pizza's meteen op tafel en serveer er een frisse groene salade met citroendressing bij.

Extra benodigd

Keukenmachine of blender, vijzel

Opmerking

'Tot voor kort beschouwde ik dit soort pizza's als een wat gulzige manier om zo veel mogelijk beleg op een pizza te stapelen. Ik had me nooit gerealiseerd dat Italiaanse immigranten op deze manier hun oude recepten heel handig hadden aangepast aan de met kolen gestookte ovens uit de nieuwe wereld. Een pizza op een plaat of in een pan bakken om de bodem te beschermen tegen het roet uit de oven vind ik nu niet meer dan logisch, en ik moet eerlijk toegeven dat ik, mits goed gebakken en gekruid, heel blij ben met dit nieuwe lid van de pizzafamilie.' - Jamie Oliver

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: pan pizza' is afkomstig uit het kookboek...

Jamie's Amerika

Jamie Oliver

Amerika is het land van fastfood, cola en supersize-porties. Of heeft het meer te bieden? Jamie Oliver reist naar de VS en ontdekt dat Amerika niet... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus

Waardeer dit recept (20 stemmen)

Pan pizza recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!