Aspergesoep recepten

Aspergesoep

Aspergesoep

Schil 200 g asperges dun. Breng 1 liter bouillon aan de kook en laat de aspergeschillen 10 minuten zachtjes meetrekken. Zeef de bouillon. Snijd de asperges in stukjes van ca. 2 cm lengte. Doe ze bij de bouillon, leg het deksel op de pan en laat de asperges in ca. 15 minuten gaar koken. Breng de aspergesoep op smaak met zout, peper en desgewenst een schepje suiker.

Aspergesoep recept

Schil 750 g asperges van kop naar staart en snijd de uiteinden af. Leg de schillen en uiteinden in een halve liter water. Breng het water met de schillen aan de kook en laat 10 minuten trekken. Zeef het geheel, gooi de aspergeschillen weg en bewaar het vocht. Snijd de asperges in stukjes. Bak 100 g in blokjes gesneden aardappelen ongeveer 3 minuten in 1 eetlepel boter, zorg dat ze niet kleuren. Voeg het aspergevocht toe en laat de aardappels in ca. 10 minuten garen. Voeg dan de asperges toe en laat ze in ca. 10 minuten gaar worden. Houd enkele aspergestukjes apart voor de garnering. Pureer de soep met een staafmixer en voeg 750 ml kippenbouillon toe. Breng op smaak met wat zout. Roer eventueel wat crème fraîche door de soep. Serveer de aspergesoep met nootmuskaat en de apart gehouden aspergestukjes.

Heldere aspergesoep

Zet 150 g kalfspoelet en 150 g kalfsbotten op met 600 ml koud water en breng alles langzaam aan de kook. Schuim enkele malen goed af. Temper het vuur. Voeg 4 takjes fijngehakte peterselie, 2 takjes fijngehakte bladselderij, 1 in plakjes gesneden worteltje, 1 stukje foelie, 4 lichtgekneusde zwarte peperkorrels, 1 laurierblaadje, 1 stukje citroenschil van 2 cm en ½ theelepel zout bij de bouillon. Laat de bouillon 3 tot 3½ uur zachtjes trekken. Neem de pan van het vuur en zeef na 25 minuten de bouillon door een vochtig gemaakte doek. Schil intussen 300 g asperges en verwijder de houtachtige uiteinden. Snijd de asperges in stukjes van ca. 3 cm. Houd de kopjes apart. Breng de bouillon opnieuw aan de kook en voeg de aspergestukjes toe. Houd alles 8 minuten tegen de kook aan. Doe de aspergekopjes erbij en houd alles nog eens 8 minuten tegen de kook aan. Proef de soep en voeg desgewenst naar smaak zout toe. Schep de aspergesoep in voorverwarmde borden en garneer eventueel met verse kervel.

[ Bron: 'Margriet kookboek' | redactie ]

[ Beeld: Lisovskaya Natalia | Shutterstock.com ]