Aspergesoep

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 7,8
  • Voorgerecht
  • Frans
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 20 g boter
  • 1 prei, alleen het witte gedeelte, gewassen en in ringen
  • ¼ theelepel geperste knoflook
  • 1 pastinaak of kleine aardappel, geschild en gehakt
  • 1 wortel, geschild en in grote stukken
  • 750 ml kippenbouillon
  • 500 g verse asperges, houtachtige uiteinden verwijderd, stelen gehakt
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • ½ theelepel citroensap
  • snufje versgeraspte nootmuskaat
  • bieslook, gesnipperd

Bereiden

Smelt de boter in een pan en bak de prei en knoflook tot de prei zacht is. Voeg de pastinaak of aardappel, wortel en bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager en laat de soep 5 minuten pruttelen. Voeg de asperges toe en laat de soep nog 5 minuten pruttelen, of tot de groenten zacht zijn.

Laat de soep iets afkoelen en verwijder dan de wortel. Pureer de soep in porties in een blender en zeef de soep indien nodig (als de asperges bijvoorbeeld wat vezelig zijn).

Roer de yoghurt, het citroensap en de nootmuskaat erdoor en breng de soep dan op smaak met zout en peper. Bestrooi de aspergesoep met het bieslook.

Extra benodigd

Blender

Tip

Verwijder de wortel voor het mengen om de prachtige heldere kleur van de soep te behouden.

Kookboek

Het recept 'Aspergesoep' is afkomstig uit het kookboek...

Glutenvrij

Robyn Russell

Glutenvrij koken zonder verlies aan smaak of variatie? Meer dan tachtig recepten zijn in dit boek verzameld, stuk voor stuk glutenvrij. Voor elk moment van de dag... lees verder

© De Lantaarn

Waardeer dit recept (31 stemmen)

Aspergesoep recept tips

Reacties op dit recept

  • AnneZonde van je toppen? Arme toppen.

    • shamiraSorry schat wat bedoel je met de toppen? Gr, Shamira.

    • JoskaIk denk dat Anne het zonde vindt om de topjes (kopjes) van de asperges ook te gebruiken in de aspergesoep, althans dat ze het zonde vindt om de kopjes mee te pureren. Dat vind ik zelf ook: ik verwijder de kopjes voor het pureren en voeg ze daarna weer aan de soep toe.

    reageren

  • WesselienIk heb de schil en onderkanten van 1 kilo asperges gebruikt en daar een bouillon van getrokken. Dat was mijn basis.

    • MarianneHé, zo doen wij dat ook. En dat is lekker. En dan 1 asperge voor de stukjes in de soep met wat ham julienne gesneden.

    • Femke Wij ook! Dan krijg je een veel puurdere aspergesoep. Lekker!

    • SandraDe aspergesoep kan dan wel heel bitter worden door de schillen eerst te koken. Paar keer gehad. Heel zonde!

    reageren

  • francineLeuke reactie, Anne! Je hebt gelijk!

    reageren

  • abelIk doe er dan ook nog wel wat uitgebakken spekjes er door, of een goed doorgebakken ei dat dan lekker krokant is.

    reageren

  • Annie Nou ik vind 1 asperge wel wel weinig voor in de soep te doen! Vanmorgen heb ik 500 gram asperges gekookt, en gelijk stukjes gesneden en dan ga ik vanavond de soep afmaken en als die klaar is de stukjes erbij, en als je het lekker vindt wat fijn gesneden ham.

    • SjaakIk kook met de asperges de schillen ook mee en vries het kookvocht eventueel in. Heb je later nog wat.

    reageren

  • GerardDe bieslook is me dan weer te scherp bij die heerlijk zachte asperges. Ik gebruik peterselie. Als je geen aardappel gebuikt zou ik e.e.a. wel een beetje binden met bloem: strooi over de prei en voeg dan vocht toe. Schillen en kontjes natuurlijk mee laten trekken. ik gebruik daar een netel(kaas)doek voor.

    reageren

  • MarisWij maken ook bouillon vd schillen en kontjes! Ook van een kilo asperges! Dat allemaal pureren en door een zeef...

    reageren