Bamisoep met kropsla en bawang Goreng
- 2 personen
- 30 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Indonesisch
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 2 pakjes Indomie of bamisoep van een ander merk
- voor de toppings
- 2 zachtgekookte eieren
- 3 grote sjalotten, in dunne plakjes
- zonnebloemolie, om in te bakken
- 1 grote teen knoflook, in dunne plakjes
- 1 rode chilipeper, in ringetjes
- 1 eetlepel ketjap manis
- ½ kropsla
- suiker, naar smaak
Bereiden
Bereid de Indomie of bamisoep volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Maak intussen de toppings. Kook de eieren 6 minuten en 20 seconden in kokend water, voor een perfect stevig zachtgekookt eitje. Laat daarna schrikken onder de koude kraan en pel. Snijd doormidden en zet apart.
Verhit de sjalotten met een klein laagje zonnebloemolie in een koekenpan. Warm langzaam op en bak tot de sjalotten goudbruin en knapperig zijn. Je moet eerst het vocht uit de sjalotten bakken voor ze bruin en knapperig worden, dus begin op laag vuur en draai het vuur hoger als ze knapperig beginnen te worden.
Voeg dan de knoflookplakjes toe en bak ook deze goudbruin. Schep de knapperige sjalotten en knoflook met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op een met keukenpapier bedekt bord. Bestrooi met zout en suiker naar smaak en zet apart. (Bewaar de olie voor een later recept, deze heeft een heerlijke knoflook-uismaak gekregen.)
Pluk de kropsla in stukken en verdeel over twee diepe borden. Schenk hier de bouillon van de Indomie overheen en schep de bami in het midden; vorm tot een mooie toren. Garneer met de krokante sjalot en knoflook, de rode peper en het ei.
Opmerking
Als je haast hebt, of een aanval van nachtelijke hongerklop, of als je echt ernstig troost nodig hebt: bamisoep is het emotionele duizenddingendoekje van de Indische keuken. Het maggiblokje uit het kookschriftje van mijn moeder is voor het maken van deze bamisoep vervangen door de pakjes Indomie die inmiddels een culinaire status hebben gekregen. De Indomie is nieuw, de rest is precies hetzelfde als toen.
Kookboek
Het recept 'Bamisoep met kropsla en bawang Goreng' is afkomstig uit het kookboek...
SAMA SAMA
Perry de Man
'SAMA SAMA' van Perry de Man is hét kookboek met de allerlekkerste Indische, Molukse en Indonesische gerechten die je in Nederland terug kunt vinden, perfect voor de liefhebber van smaakvol eten en interessante verhalen... lees verder
© Becht / HarperCollins Holland. Beeld: Lorenzo Jordan