Romige bloemkoolsoep

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 7,9
  • Voorgerecht
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 2 eetlepels roomboter
  • 2 uien, grof gesneden
  • 1 grote bloemkool (ongeveer 600 g)
  • 250 ml slagroom

Bereiden

Smelt de boter in een grote pan en fruit de ui op matig hoog vuur 5 minuten, ze mogen niet kleuren.

Verwijder het groen en snijd de bloemkool verticaal in plakken van 1 cm dik. Snijd de stugge stronk weg. Leg de plakken bloemkool bij de ui in de pan en schenk er 1 liter water of kippenbouillon op. Voeg zout en peper toe. Breng het vocht aan de kook en laat 15 minuten zachtjes doorkoken, tot de bloemkool gaar is.

Voeg de slagroom toe en kook de soep nog 5 minuten door. Pureer de bloemkoolsoep met de staafmixer en proef of er misschien extra zout of peper bij moet.

Extra benodigd

Staafmixer

Persoonlijke noot

'Thuis zet ik nog geregeld ouderwetse bloemkool met gekookte aardappels en saucijsjes op tafel. Met een fles ketchup erbij, moet ik eerlijk bekennen. Een beetje tegenstrijdig met mijn visie op puur en biologisch eten, maar dit is gewoon jeugdsentiment. Ik doe al sinds mijn vijfde een beetje ketchup op de bloemkool... Nou ja, eigenlijk is er niks mis mee. De kruidige ketchup van Heinz is prima van kwaliteit en haalt de wat flauwe bloemkoolsmaak lekker op.' - Yolanda van der Jagt

Kookboek

Het recept 'Romige bloemkoolsoep' is afkomstig uit het kookboek...

Kookschrift voor elke dag

Yolanda van der Jagt

In 'Kookschrift voor elke dag' beschrijft chef-kok Yolanda van der Jagt op een persoonlijke manier recepten die je in een handomdraai op tafel zet: een maaltijdsalade... lees verder

© Mo'Media

Waardeer dit recept (29 stemmen)

Bloemkoolsoep recept tips

Reacties op dit recept

  • MargaIk had zelf bloemkoolsoep gemaakt van een gaar stuk wat ik over had. 1 liter bouillon en daar de bloemkool in gepureerd. Een bakje creme fraiche toegevoegd en bieslooksnippers. Was erg lekker.

    • Nathalie Deze variant op bloemkoolsoep vanavond ook gemaakt, ik had niet zo heel veel meer in huis, maar nog wel bloemkool, runderbouillon en crème fraiche; we hebben gesmuld :)

    reageren

  • AmberIk maak het voor moederdag voor mijn moeder, het lijkt me heel lekker!

    reageren

  • BenWat betreft een persoonlijke noot! Ik vind een beetje satesaus bij de bloemkool erg lekker.

    reageren

  • annelotteHet recept kon wel iets meer gekruid worden. Ik zelf heb er kerrie en nootmuskaat bij gedaan, ook was het bij mij (kan aan mij liggen hoor) een beetje dun en ik hou wel van een steverige maaltijdsoep dus heb ik er een paar gekookte aardappels doorheen gedaan. Maar verder is het een lekker en makkelijk recept. Een 7.

    reageren

  • nynkeDit is een van mijn favorieten. Ik strooi er altijd wat geraspte kaas in voor wat extra smaak.

    reageren

  • brigitteHeb het gemaakt is erg lekker heb er zelf nog wel wat kerrie bij gedaan een dikke 7.

    reageren

  • EleonoraOntzettend lekker! Buiten bovenstaand heb ik een theelepel sambal badjak, citroensap, 3 a 4 teentjes knoflook en flink wat kerriepoeder toegevoegd voor wat meer pit. En heb ik iets meer bloemkool gebruikt om de soep wat voller te maken.

    reageren

  • JoskaIk maak zelf vaak broccolisoep (die van Gordon Ramsay waarvan je het recept hier ook op de site vindt) en heb er nooit aan gedacht om van broertje bloemkool een soep te maken, totdat ik bij toeval op dit recept stuitte. Dus morgen meteen maar romige bloemkoolsoep op het menu!

    reageren

  • AnnikaVoor het eerst gemaakt met wat kleine verschillen, prei in plaats van ui en tijm toegevoegd. Ik vond het spannend of ik het lekker zou vinden maar heb lekker gegeten. Bedankt voor dit simpele, maar lekkere bloemkoolsoep recept!

    reageren

  • EleonoraIk heb bovenstaand recept gevolgd, maar daar wat dingen aan toegevoegd, alles biologisch behalve de sambal. Extra: - twee teentjes knoflook - twee grote tomaten, meebakken met de ui - driekwart theelepel sambal badjak - theelepel kerriepoeder En in plaats van Heinz heb ik tomatenpuree in de soepkom erbij gedaan.

    reageren