Bonensoep met spek en zuurkool

  • 4 personen
  • 70 min
  • waardering 7,8
  • Voorgerecht
  • Italiaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
  • 150 g gerookt spek, zonder hard zwoerd, het vlees in kleine blokjes gesneden
  • 1 kleine rode ui, gehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels gehakte gladde peterselie
  • 1 blaadje laurier
  • 1 takje verse salie
  • 200 g gedroogde borlottibonen, een nacht geweekt
  • 250 g zuurkool, kort afgespoeld in een vergiet
  • 300 g stevige aardappelen, bijvoorbeeld désirée, geschild en in blokjes van 1 cm gesneden

Bereiden

Doe de olie, het spek en de ui in een grote pan en fruit dat onder regelmatig roeren bij matige tot lage temperatuur een minuut of 10 tot het vet eruit loopt, het spek bruin wordt en de ui zacht is. Voeg de knoflook, peterselie, laurier en salie erbij en blijf nog 1 minuut roeren.

Voeg de bonen, 1½ liter water en zout toe. Leg het deksel op de pan en breng het water bij lage temperatuur tegen de kook aan. Laat dat 40 minuten pruttelen of tot de bonen gaar zijn. Neem het blaadje laurier eruit en gooi het weg.

Roer de zuurkool en de aardappelen erdoor en laat het mengsel pruttelen tot de aardappelen zacht zijn en de soep iets gebonden is. Maak het op smaak af met zout en peper en dien de soep meteen op in voorverwarmde, diepe kommen.

Opmerking

Deze bonensoep komt van oorsprong uit Triëst, de kleine provincie op de grens met het vroegere Joegoslavië, waar ze ooit korte tijd deel van uitmaakte. De keuken hier doet denken aan die van Oostenrijk en Hongarije, maar is in feite heel Italiaans. Deze stevige soep met bonen, spek en zuurkool is verrassend verfijnd van smaak doordat het aroma van zuurkool gerijpt is door zachtjes koken.

Kookboek

Het recept 'Bonensoep met spek en zuurkool' is afkomstig uit het kookboek...

La Cucina della Mamma

Loukie Werle

'La Cucina della Mamma' gaat over het echte Italiaanse eten. Zoals Loukie Werle beschrijft, is 'cucina povera' - de naam die Italianen geven aan traditioneel koken - prima... lees verder

© De Lantaarn

Waardeer dit recept (18 stemmen)

Bonensoep recept tips

Reacties op dit recept

  • AndreaDeze soep smakt helemaal nergens naar! Ik snap niets van deze hoge beoordeling.....

    reageren