Champignonsoep recepten

Zie ook

Champignonsoep

Champignonsoep

Fruit 2 gesnipperde sjalotjes in 20 g hete boter of margarine. Voeg 250 g gehalveerde champignons toe en laat ze al omscheppend gaar bakken. Voeg 100 ml witte wijn toe en laat deze voor het grootste deel verdampen. Breng 1 liter groentebouillon aan de kook. Pureer de champignons met een staafmixer, keukenmachine of roerzeef. Roer de puree door de kokende bouillon. Roer 125 ml crème fraîche door de kokende soep zodat deze licht bindt. Breng de champignonsoep op smaak met zout en peper. ¹)

Gebonden champignonsoep

Besprenkel 200 g in plakjes gesneden champignons met enkele druppels citroensap. Smelt 10 g boter in een koekenpan en fruit hierin ½ gesnipperde ui tot deze glazig ziet. Smoor de champignons 5-10 minuten met de ui mee. Smelt 30 g boter in een pan en roer 30 g bloem erdoor. Schenk een deel van totaal 1 liter bouillon erbij en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat. Herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen. Voeg het champignonmengsel en het champignonvocht toe en laat de soep onder af en toe roeren 3 minuten doorkoken. Klop 1 eidooier met 2-3 eetlepels room los en verdun dit al roerend met wat hete soep. Schenk dit mengsel al roerend bij de resterende soep en laat deze binden, maar niet meer koken. Breng op smaak met zout, peper en 1 eetlepel witte wijn. ²)

Heldere champignonsoep recept

Veeg 500 g champignons schoon en hak driekwart heel fijn (in de keukenmachine). Pel en snipper 1 ui. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een soeppan en fruit de ui even aan. Voeg de fijngehakte champignons toe en bak de massa al roerende op hoog vuur bruin, laat het vocht verdampen. Bak ½ eetlepel paprikapoeder en 1 eetlepel tomatenpuree even mee. Voeg dan 100 ml medium dry sherry met 2 takjes tijm, 2 kruidenbouillontabletten en 750 ml water toe. Breng het geheel aan de kook en laat de bouillon ca. 20 minuten zachtjes trekken. Snijd de andere champignons in dunne plakjes en besprenkel ze met 2 theelepels citroensap. Bekleed een zeef met een schone theedoek en hang de zeef in een andere pan. Schenk de bouillon door de zeef. Voeg de plakjes champignon aan de heldere bouillon toe en laat de bouillon nog ca. 5 minuten zachtjes koken. Breng de bouillon op smaak met zout en peper.

[ Bron: 'Margriet kookboek' ¹) | 'Wannée kookboek' ²) | redactie ]

[ Beeld: Seqoya| Shutterstock.com ]