Groentesoep recepten

Groentesoep

Groentesoep

Het geheim van Hollandse groentesoep is de grote diversiteit aan groenten. Standaard zitten er natuurlijk bloemkool, wortel, prei en boontjes in. Maar je kunt er net zo goed nog broccoli, knolselderij, venkel en tomaat aan toevoegen. Hoe meer groenten, hoe meer smaak en hoe meer vitamines. Want elke groente voegt zijn eigen aroma toe en is rijk aan weer andere goede voedingsstoffen. Er gaat niets boven versgemaakte groentesoep van zelf gesneden groenten. Daar kan geen zakje kant-en-klare soepgroenten tegenop.

De basis

De lekkerste basis is zelfgetrokken vlees- of kippenbouillon, maar je kunt ook een groentebouillon trekken van een ongeschilde ui in stukken en een wortel in plakken met flink wat peterselie en verse tijm en oregano, zwarte peperkorrels en een stukje foelie. Zo'n groentebouillon hoef je maar een half uurtje te trekken. Of maak een tomatenbouillon door stukjes tomaat te smoren met wat ui en tijm en deze met water en zout nog even te trekken. Even pureren met de staafmixer en je hebt een heerlijke basis voor een echte groentesoep.

Groentesoep maken

Reken voor een voorgerecht voor vier personen op een liter bouillon met ½ eetlepel zout, 250 gram fijngesneden groenten en 2-3 eetlepels verse kruiden. En voor echte groentesoep uit grootmoeders tijd natuurlijk 100 gram kleine gehaktballetjes en een klein handje vermicelli. Voor een stevige maaltijdsoep neem je 500-600 gram groenten en anderhalve liter bouillon en natuurlijk ook wat meer gehaktballetjes. Voeg alles aan de kokende bouillon toe en kook de groenten in 15 minuten zachtjes gaar.

[ Beeld: Julia Sudnitskaya | Shutterstock.com ]