Uiensoep à la Les Halles

  • 6 personen
  • 120 min
  • waardering 8,1
  • Voorgerecht
  • Frans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1¼ kg uien
  • 45 g roomboter
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • een snufje suiker
  • 500 ml lichte rode of droge witte wijn
  • 2 liter runderbouillon
  • 1 laurierblad
  • 6 dikke sneden landelijk brood, elke snee ca. 4 cm dik
  • 375 g Comté of Gruyère, geraspt

Bereiden

Snijd met een mandoline of een vlijmscherp mes de uien in de lengte in flinterdunne plakken. Zet weg.

Laat in een grote, zware steelpan op matig vuur de boter met de olie smelten. Schep er de ui door en leg er het deksel op. Schep af en toe om, voeg de suiker en wat zout en peper toe en laat 25 tot 30 fruiten tot de uien botergaar, goudbruin en licht gekarameliseerd zijn.

Giet er de wijn bij. Draai het vuur hoger en laat 8 tot 10 minuten koken tot de wijn voor de helft is ingekookt. Voeg de bouillon en het laurierblad toe. Draai het vuur matig en laat de soep ca. 45 minuten zonder deksel sudderen tot hij donker van kleur en vol van smaak is. U kunt als het vocht te snel verdampt een beetje water toevoegen, het deksel op de pan leggen en verder laten sudderen.

Verwarm vlak voor het serveren de oven voor op 200 °C. Schik de sneden brood op een bakplaat en rooster ze onder een keer omdraaien 3 tot 5 minuten per kant in de oven tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Neem ze uit de oven.

Verwijder het laurierblad uit de soep en gooi het weg. Schep de uiensoep in vuurvaste soepkommen en zet ze op een bakplaat. Leg een snee toost op elke kom soep en verdeel er de kaas over. Zet 10 tot 15 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is en de randen van de toost goudbruin zijn. Neem uit de oven en dien onmiddellijk op.

Opmerking

Deze robuuste uiensoep weerspiegelt het wezen van Parijs. De soep werd bekend als het klassieke versterkende hapje dat vroeger 's nachts in zowel grote als kleine bistro's in de buurt van Les Halles, de voormalige centrale markt, werd geserveerd.

U kunt tegenwoordig nog steeds naar de voormalige marktwijk gaan en een kom gegratineerde soep bestellen bij de eerbiedwaardige Au Pied de Cochon, die blijft zorgen voor een stroom nachtvlinders die goed weten waar ze een maaltijd kunnen vinden wanneer de rest van de stad op een oor ligt.

Kookboek

Het recept 'Uiensoep à la Les Halles' is afkomstig uit het kookboek...

Uit eten in Parijs

Marlena Spieler

Bezoekers aan Parijs zijn altijd onder de indruk van de toewijding van de Parijzenaars aan het allerbeste eten. Verkopers uit streken in heel Frankrijk staan op markten... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (100 stemmen)

Uiensoep recept tips

Reacties op dit recept

  • AnnemiekDit is het recept van de uiensoep die ik in Parijs heb gegeten! Eenvoudig om te maken! Ik heb witte wijn gebruikt en normale oude kaas (lekker veel!). Heerlijke soep, zeker een aanrader. Eet smakelijk.

    reageren

  • FerdyIn plaats van de wijn, een scheut cognac voor het in de oven gaan. Heerlijk.

    reageren

  • IngeIpv wijn half flesje Leffe donkerbruin... hmmm

    reageren

  • fabienIndien je de soep laat afkoelen en dan in vuurvaste potjes doet en er dan bladerdeeg overlegt (de boorden iets nat maken met water zodat het blijft plakken), wat eigeel erop smeren en direct in een voorverwarmde oven plaatsen, dan wordt de bladerdeeg meer een bolvorm en is het heel mooi om te zien. Je serveert de kaas in een potje erbij !

    reageren

  • MartineMmmmm ziet er lekker uit. Deze soep zal ik zeker eens proberen.

    reageren

  • wDeze soep heb ik 47 jaar geleden in het midden van de nacht na een bezoek aan de Opera met Peter en mijn vriendin Marijke in de Hallen gegeten. Ik waande me in de hemel.

    • hennyLeuke toevoeging.

    reageren

  • HannyIk heb deze soep gisteren bereid. Ik heb alleen bouillon getrokken van een schenkel en het vlees ervan toegevoegd met een paar maggiblokjes. Het was erg lekker.

    reageren

  • inekeIk doe er altijd gebrokkeld brood in bestrooid met kaas. Dit eet makkelijker. Zo'n groot stuk brood krijg je bijna niet kapot in een kom.

    reageren

  • KiekAl tijden zocht ik een goed uiensoep recept, dit is 't! Heerlijk vol en kruidig van smaak, precies volgens recept gemaakt, uien gehalveerd en dan in dunne plakjes gesneden (gaat net even makkelijker), lang pruttelen en eten met flink veel oude kaas erop mmmm! Echt een aanrader!

    reageren

  • HermanDit recept uitgeprint, en gaan dit eerdaags proberen. Met dank voor de de moeite.

    reageren

  • EvaPrecies op tijd, wil de hele week al uiensoep maken. Dit recept komt heel goed van pas, en misschien wel voor vandaag. Heerlijk, dank je wel.

    reageren

  • TrudyDeze ga ik beslist maken. Zocht al een tijdje naar een goed recept. Heb er nu al trek in...

    reageren

  • gastonHeb ongeveer 50 jaar geleden gewerkt in Parijs en menigmaal een uiensoepje gegeten op de Hallen. Dit was niet te versmaden denk er nog steeds aan terug, maak nog regelmatig deze uiensoep thuis. Vooral omdat de kinderen er naar vragen. Als ik de soep maak voeg er wat takjes tijm er aan toe en haal deze op het laatst uit.

    reageren

  • TrudyHet recept sprak gelijk aan en ik heb een heerlijke pan soep gemaakt. De eerste keer dat ik uiensoep maakte. Hm, dacht dat het moeilijk was. Nee dus. Wij hebben ervan gesmuld en het recept blijft erin...

    reageren

  • walterIk had bij uiensoep iets veel simpelers in mijn hoofd, maar deze is heerlijk en de moeite van het reduceren meer dan waard.

    reageren

  • FerdinandTop recept!! Heerlijk

    reageren

  • jennyPerfect recept, ik heb alleen nog wat tijm mee laten koken.

    reageren

  • RiaVolgens hetzelfde recept uit een ander boekje maak ik (al 30 jaar) deze soep regelmatig. Gebruik wel olijfolie, geen roomboter en witte wijn. Belangrijk is - geduld - de uien heel erg lang fruiten, niet laten verbranden. De soep zelf urenlang tegen het kookpunt op het kooktoestel laten staan. In de Halle stond de soep ook de hele dag te pruttelen. Uien worden dan super zacht en de soep subliem.

    reageren

  • HermanHet eenvoudigste (qua bereiding) en lekkerste uiensoeprecept wat ik ken. Je waant je in Parijs in de tijd van les Halles. Dank voor het delen.

    reageren

  • MerlooGoeie tip van Ineke: gebrokkeld brood, het is inderdaad een "gemodder" met zo'n stuk brood, is vaak de reden waarom ik nooit buiten de deur uiensoep zal eten :-) Tip van mij, rooster in een koekenpan eerst de grove stukken brood en hussel het om en om, dan in kom op de uiensoep, met kaas bestrooien en even onder de grill in de oven, mag dan wel niet meer origineel zijn, maar eet een stuk makkelijker.

    reageren

  • WimHet is al jaren een traditie: met nieuwjaarsdag zo rond 16:00 uur op bezoek bij de familie. En dan komt rond zessen de soep op tafel. Daar is sowieso altijd een uiensoep bij. De andere soepen variëren. Dit jaar (2016) eens deze variant geprobeerd. En het resultaat was er: bijna alle liefhebbers vonden dit een geweldig lekker recept voor uiensoep. Deze klassieker gaan we vaker maken!

    reageren

  • PieterZojuist heb ik deze soep gemaakt en het hele huis ruikt heerlijk! Ik ben gewend uiensoep te maken met witte wijn maar deze is echt een aanrader. Dank voor het delen van dit recept! Ik heb weer bonuspunten van mijn gezin ontvangen :)

    reageren

  • edithHeerlijke soep, smullen!

    reageren

  • KieneHeb het recept gemaakt en goede witte wijn gebruikt volgens mij (sauvignon). Dag in koelkast bewaard en precies volgens recept. Het smaakte zurig en niemand at er lekker in, alhoewel ik het zelf wel oké vond. Gezien de reacties hier vraag ik mij af wat ik fout heb gedaan? Ik zou dat heel graag horen. In koelkast was deksel op klein kiertje.

    • MiguelIk denk dat je de uien niet lang genoeg gefruit hebt. Als je deze lang en zacht laat stoven dan worden ze heerlijk zoet, dat zou een sauvignon niet moeten kunnen verpesten.

    reageren

  • JurriaanHeerlijke soep, ik vind het recept echter voldoende voor 4 personen, niet voor 6.

    reageren

  • CPerfect recept voor een klassieke uiensoep. De runderbouillon kun je zelf trekken of met een fond of bouillonblokjes. De kooktechniek zit 'm in de tijd die je het gunt. Zoals een eerdere review al meldde, geef de uien tijd om boterzacht te worden in de roomboter en olie op zacht vuur. Ook de stappen met de wijn en daarna de bouillon. De wijn op redelijk hoog vuur laten verdampen. De bouillon daarna toevoegen en dan kan het langer sudderen op laag vuur dan als in het recept. Verder gewoon recept volgen met het brood. Mmm lekker zeg.

    reageren