Uiensoep recepten

Uiensoep

Uiensoep

Een klassieke Franse soep, die naar verluidt in de Parijse markthallen (les Halles) werd gegeven om de marktkooplieden te beschermen tegen de kou. Later werd deze soep veredeld door gratineren in de oven of onder de grill. Uiensoep kan ook ongegratineerd worden gegeven. Leg daartoe een sneetje stokbrood in een flinke soepkop, bestrooi dit rijkelijk met geraspte kaas en schenk de uiensoep er vervolgens over.

Uiensoep recept

Ga voor een grote pan vol voor 6 personen uit van 6 grote uien en snipper ze grof. Neem een stevige (liefst gietijzeren) braadpan en laat hierin 75 gram boter smelten. Voeg twee eetlepels olijfolie toe en laat het geheel goed heet worden. Schep de uien erdoor, bak ze even aan en laat ze dan op zacht vuur in vijftien tot twintig minuten goudbruin en gaar worden. Strooi er een volle eetlepel bloem over, bak alles nog even en schenk er dan een ruime liter kippenbouillon bij. Voeg zout en versgemalen peper naar smaak toe en laat de soep een half uurtje zachtjes koken. Intussen snijd je van een stokbrood twaalf plakken schuin af. Deze rooster je goudbruin in een grillpan of onder een hete ovengrill. Schep de uiensoep in grote ovenvaste soepkommen, leg de plakjes brood erin en verdeel er 500 gram geraspte gruyère of belegen Goudse kaas over. Zet de kommen op een bakplaat en schuif ze in een hete oven van 220 °C. Laat de kaas in 5 tot 10 minuten smelten en licht kleuren. Serveer de soep gloeiend heet met extra stokbrood erbij. ¹)

Gegratineerde uiensoep

Verhit 40 g boter in een grote pan en fruit 4 grote in dunne plakken gesneden uien goudgeel. Voeg 20 g bloem toe en roer deze door de boter. Voeg al roerende 1 liter bouillon toe en laat de soep zachtjes ca. 5 minuten koken en licht binden. Breng op smaak met peper. Rooster 4 sneetjes witbrood en snijd ze in vieren. Verwarm de grill voor. Leg onder in 4 ovenvaste soepkommen een stukje geroosterd brood, strooi er geraspte kaas over en bedek ze met de andere stukjes brood. Strooi hier de rest van de kaas over (gebruik 100 g geraspte kaas totaal). Schenk de hete soep voorzichtig in de koppen; het brood komt bovendrijven. Laat de uiensoep onder de hete grill een paar minuten gratineren tot de kaas begint te smelten. ²)

[ Bron: 'Wannée' | redactie ¹) | 'Margriet kookboek' ²) ]

[ Beeld: Lisovskaya Natalia | Shutterstock.com ]