Blueberry-lemon crème brûlée

  • 6 personen
  • 75 min
  • waardering 8,5
  • Nagerecht
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor de compote
  • 250 g blauwe bessen
  • 2 eetlepels fijne kristalsuiker
  • voor de custard
  • 5 eidooiers
  • 80 g fijne kristalsuiker
  • 1 citroen (rasp + sap)
  • 500 ml slagroom
  • extra kristalsuiker of rietsuiker

Bereiden

Doe de blauwe bessen met 1,5 eetlepel water en de suiker in een pan en laat enkele minuten doorkoken tot een compote. Prak of stamp de bessen wat fijner. Als je geen stukjes wilt, kun je ook een staafmixer gebruik om er een gladde coulis van te maken.

Verdeel de blauwe bessen compote over de bodem van zes glazen ovenschaaltjes.

Doe de eidooiers, fijne kristalsuiker, citroenrasp en -sap in een kom en klop met een garde goed door elkaar.

In een pannetje giet je de slagroom. Breng de slagroom al roerend aan de kook en giet de room daarna bij de eidooiers terwijl je goed blijft roeren in de kom.

Verdeel het mengsel over de ovenschaaltjes. Giet het mengsel rustig op de laag compote, gebruik eventueel een lepel als je merkt dat de twee lagen teveel met elkaar vermengen. Zet de schaaltjes in een ovenschaal en giet een laagje heet water in de grote schaal.

Zet de schaal in de oven en bak de crème brûlée in 50-55 minuten (grotere schaaltjes tot wel 65-70 minuten) in de oven op 150 °C (boven- en onderwarmte).

Ze zijn goed als het mengsel stevig is, maar in het midden van het schaaltje mag het nog wat wiebelig zijn. Door de compote op de bodem zal deze crème brûlée wat meer wiebelen dan bij het basisrecept.

Laat ze even afkoelen op het aanrecht en zet ze dan minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven.

Na het opstijven haal je de schaaltjes uit de koelkast en strooi je er een dun laagje suiker overheen. Gebruik een gasbrandertje om de suikerlaag te smelten. Ze onder de grill zetten tot de suiker is gesmolten en goudbruin kleurt is ook een optie.

Kookboek

Het recept 'Blueberry-lemon crème brûlée' is afkomstig uit het kookboek...

Het complete basisbakboek

Laura Kieft

Laura Kieft weet als auteur van 7 succesvolle bakboeken heel goed welke recepten door thuisbakkers keer op keer worden gemaakt. 'Het complete basisbakboek' staat daarom vol met deze recepten waarmee je altijd goed zit... lees verder

© Forte Culinair. Beeld: Laura Kieft

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Crème brûlée recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!