Crème brûlée recepten

Crème brûlée

Crème brûlée

Crème van eidooiers, suiker en melk of room, die eventueel met een condiment en vaak au bain-marie in de oven wordt klaargemaakt. Hij wordt koud opgediend onder een laagje gekaramelliseerde bruine suiker.

Crème catalane

Spaanse crème, een soort extra dike banketbakkersroom die met citroenschil op smaak wordt gebracht en traditioneel in platte bakjes wordt opgediend. Houd er voor het opdienen een gloeiende brander boven om de suiker te karamelliseren.

Tips voor een succesvolle crème brûlée

(1) Een crème brûlée mag nooit aan de kook komen omdat het stollen uitsluitend tot stand komt door het binden van de eierdooiers. (2) Als je niet helemaal vertrouwt op de precisie van je oven, houdt dan voor de zekerheid een iets lagere temperatuur aan: 95 °C ipv 100 °C, die eigenlijk de temperatuur is voor het bakken van crème brûlée. (3) Bak je crèmes in een waterbad. Neem daarvoor een ovenschaal en vul die voor de helft met kokend water. Oefen dan een beetje geduld en reken op een paar minuten extra baktijd voor een perfect eindresultaat. ¹)

Branden

Een handzame gasbrander is zonder twijfel de meest praktische manier om een crème brûlée te branden. Je bereikt er snel een mooi egaal karameliseren mee, terwijl je crèmes van binnen goed stevig en koud blijven. Heb je geen brander? Verwarm dan de ovengrill voor. Zet je crèmes in een voor de helft met koud water gevulde ovenschaal en bestuif ze met de suiker. Zet ze dan onder de grill en houd ze goed in de gaten. Draai de ovenschaal af en toe, zodat de crèmes gelijkmatig bruin worden. ¹)

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' | 'Crème brûlée' ¹) ]

[ Beeld: marcin jucha | Shutterstock.com ]