Oosterse Eton Mess

Oosterse Eton Mess
  • 6
    personen
  • 0
    min voorbereiden
  • 15
    min bereiden
  • 0
    min wachten
  • waardering 8.0
    obv 4 waarderingen
  • Nagerecht
  • Vegetarisch
  • Mediterraan

Ingrediënten

  • 800 ml slagroom
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-extract of het merg uit 1 vanillestokje
  • 2 eetlepels rozenwater
  • 6 kant-en-klare meringues
  • 450 g frambozen
  • handvol Griekse basilicum of gescheurde basilicumblaadjes
  • 75 g ongezouten pistachenoten, geschaafd of gehakt (optioneel)
  • voor de frambozensaus
  • 225 g frambozen
  • 1 eetlepels poedersuiker (mogelijk heb je meer nodig als je frambozen buiten het seizoen gebruikt)
  • 1 eetlepel rozenwater
  • beetje citroensap

Bereiden

Klop de slagroom, de poedersuiker, het vanille-extract of het vanillemerg, en het rozenwater met een elektrische mixer in een kom tot zachte pieken. De room mag niet te vloeibaar maar ook niet te stijf zijn, dus houd de consistentie in de gaten. Als je op de hoogste snelheid klopt, duurt het ongeveer 3 minuten.

Pureer voor de saus de frambozen met de poedersuiker, het rozenwater en het citroensap in een kom tot een glad mengsel. Strijk het mengsel door een zeef om de frambozenpitjes te verwijderen.

Neem een groot bord of zes schaaltjes. Schep nu afwisselend de room, de meringues en de frambozen in de schaaltjes, besprenkel elk laagje met wat saus en bestrooi met basilicum en pistachenoten. Garneer de bovenste laag met wat saus, wat basilicum en pistachenoten. Serveer direct.

Extra benodigd

Mixer

Opmerking

Ik heb bijna mijn hele leven in Groot-Brittannië gewoond, dus Eton Mess is mij niet vreemd. Het schijnt een fabeltje te zijn, maar ik vind het een leuk idee dat dit gerecht met aardbeien en slagroom per toeval is ontstaan toen iemand op Eton College een mislukte poging deed om aardbeienpavlova te maken. In de loop der jaren heb ik elk denkbaar fruit gebruikt en verschillende smaken aan de room toegevoegd. Sommige combinaties waren misschien minder geslaagd dan andere, maar deze oosterse versie met Perzisch rozenwater, frambozen en basilicum is verrukkelijk en lekker krokant door de pistache.

Kookboek

Het recept 'Oosterse Eton Mess' is afkomstig uit het kookboek...

Kookboek Persiana van Sabrina Ghayour

Persiana

'Persiana' biedt een scala aan heerlijke gerechten; van voorgerechten, soepen, stoofschotels en salades tot en met desserts en zoete lekkernijen. Gebruik... lees verder

© Good Cook

reacties op dit recept

  • Nog geen reacties...

reactie toevoegen

plaats in kookboek
zet op weekmenu
plaats op shopping list
print dit recept
email naar vriend(in)
waardeer dit recept
(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

Volg Okoko recepten op Facebook

nieuwe kookboeken

bekijk alle kookboeken