Nigella Lawson: Eton mess

  • 4 personen
  • 10 min
  • waardering 8,5
  • Nagerecht
  • Engels
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 500 g aardbeien, grof gehakt
  • 2 theelepels suiker of vanillesuiker
  • 2 theelepels granaatappelsap
  • 500 ml slagroom
  • 4 kant-en-klaar gekochte meringues

Bereiden

Doe de aardbeien in een schaal. Voeg er de suiker en het granaatappelsap aan toe en laat de aardbeien marineren terwijl je de slagroom klopt.

Klop de slagroom in een grote kom tot hij dik, maar nog zacht is.

Verkruimel de meringues, niet alles al te fijn - je hebt wat stukjes nodig ter wille van de textuur, maar ook verpulverde meringues.

Schep een soepopscheplepel vol (ongeveer 100 g) van de gehakte aardbeien uit de schaal en spatel de met meringue gemengde slagroom en de rest van de aardbeien door elkaar.

Schep de Eton mess als een berg op vier borden of in vier glazen, en verdeel er de rest van de gemarineerde aardbeien over.

Extra benodigd

Mixer

Persoonlijke noot

'Er bestaat geen variatie op deze pudding waar ik niet van houd en ik moet er in mijn tijd toch heel wat gemaakt hebben. In deze versie wordt vers gebotteld granaatappelsap gebruikt, dat de aardbeien ertoe aanzet hun zomers geurende sappen los te laten. Als je deze Eton mess buiten het aardbeienseizoen wilt maken, dan heb je de kans om zelf geperst granaatappelsap te gebruiken en in dat geval kun je wat zaden op deze voluptueuze berg meringue, zacht fruit en room strooien. Als je meringues over hebt, doe er dan twee op elkaar met roomijs ertussen. Wikkel ze in plasticfolie en leg ze in de vriezer, dan is één graai voldoende om je verlangen te bevredigen als je door snoeplust overmand wordt. Meringues hoef je nooit te laten ontdooien voor gebruik, want zelfs in de diepvries bevriezen ze niet echt.' - Nigella Lawson

Kookboek

Het recept 'Nigella Lawson: Eton mess' is afkomstig uit het kookboek...

Nigella Express

Nigella Lawson

In 'Nigella Express' helpt Nigella ons op fabuleuze wijze tijd te besparen. Dit nieuwe kookboek is een bron van geluk voor iedereen die wil koken maar daar de... lees verder

© Uitgeverij Contact

Waardeer dit recept (59 stemmen)

Eton mess recept tips

Reacties op dit recept

  • RintWat een fantastisch recept. Hier scoor je mee.

    reageren

  • Trudyi.p.v. aardbeien kun je ook frambozen gedrenkt in cassis likeur (crème de cassis) gebruiken. Goddelijk !!!

    reageren

  • LaraOMG wat heeeeeeeeeeerlijk!!!

    reageren

  • MarrySuper recept!!!! verrukkelijk!!!!!!!

    reageren

  • DorothéHeerlijk !!!!!!!!!!!, Hoge ogen gegooid met moederdag. Dorothé

    reageren

  • AnnemarieDe merinques kun je makkeijk zelf maken. En ik gebruik mascarpone, ipv slagroom, voor een vollere smaak.

    reageren

  • johnKan iemand me vertellen wat meringues zijn en waar kun je die krijgen? Kun die gewoon in de supermarkt halen? Ik hoop dat iemand me hier 'n antwoord op kan geven.

    • redactie okoko receptenMeringues zijn verkrijgbaar in de supermarkt en bij de bakker. Je kunt ze overigens heel eenvoudig zelf maken als je eieren en suiker in huis hebt. Zie de meringue recepten elders op de site.

    • OlavEn hoe groot moeten ze zijn? De standaard meringues die ik bij de Appie heb gekocht waren tamelijk klein. Ik heb er daar geen vier van genomen maar een stuk of acht. En toen had ik nog het idee dat het er wel wat meer hadden mogen zijn.

    reageren

  • KimSupersuper lekker! Verkruimel de meringues pas voor het serveren, anders worden ze zacht.

    reageren

  • EstherFantastisch gerecht en in een handomdraai klaar. Ik kan mezelf niet alleen laten met een schaal van dit goddelijke spul. Ik eet gewoon alles op!

    reageren

  • MarielleWaar koop ik granaatappelsap?

    reageren

  • margreetDe aardbeien heb ik gemarineerd met vanillesuiker en een scheutje aardbeienlikeur. Ook heb ik een deel van de slagroom vervangen door mascarpone. De merinques heb ik zelf gemaakt. Volgens mijn zoon het lekkerste toetje ooit! Chapeau Nigella!

    reageren

  • JokeNou, jullie zijn heel enthousiast nu moet ik het wel gaan maken!?

    reageren

  • J.T.Dit ga ik maken met kersen voor kerst. Lijkt me heerlijk !

    reageren

  • MirandaGemaakt met een coulis van bosbessen, bramen en een scheut port. Helft van de slagroom vervangen door mascarpone, lobbig geklopt met vanillesuiker en wat sinaasappelzest. Erg lekker!

    reageren