Sticky toffee pudding

  • 10 personen
  • 45 min
  • waardering 8
  • Nagerecht
  • Engels
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor de pudding
  • 175 g ontpitte dadels, in stukjes
  • 1 theelepel baksoda
  • 75 g zachte boter, plus extra om in te vetten
  • 150 g bruine basterdsuiker
  • 2 middelgrote eieren, losgeslagen
  • 175 g zelfrijzend bakmeel
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 2 eetlepels kleingesneden toffee
  • 75 g macadamianoten, grof gehakt
  • voor de sticky toffee saus
  • 100 boter, in blokjes
  • 150 g bruine basterdsuiker
  • 150 ml volle slagroom, ongeslagen

Bereiden

Verwarm je oven voor op 180 °C. Vet het bakblik in met boter.

Doe de dadels in een kom, giet 200 ml kokend water erbij en roer de baksoda erdoor.

Klop de boter en suiker in een grote kom tot een zachte, luchtige massa. Voeg beetje bij beetje de losgeklopte eieren toe en klop steeds goed voor je meer toevoegt. Zeef het bakmeel en bakpoeder boven de kom en schep erdoor. Roer de dadels en het weekvocht erdoor. Schep vervolgens de stukjes toffee en 50 gram van de noten erdoor.

Doe het mengsel over in het ingevette bakblik en spreid gelijkmatig uit. Bak 25-30 minuten tot de cake stevig is en terugveert als je erop duwt.

Maak ondertussen de toffeesaus. Smelt de boter met de suiker en slagroom in een steelpan op laag vuur. Breng aan de kook en laat 3-4 minuten bubbelen tot de saus zo dik is dat hij op de achterkant van een houten lepel blijft hangen.

Verwarm de oven op de hoogste grillstand. Prik met een houten prikker gaatjes in de cake. Giet de helft van de saus over de cake en zet hem onder de hete grill. Gril 2-3 minuten tot de saus bubbelt. Houd het goed in de gaten want de cake brandt snel aan.

Snijd de warme sticky toffee pudding in porties. Serveer met de rest van de toffeesaus en bestrooid met de rest van de noten, en roomijs of ongeslagen room.

Extra benodigd

Bakblik van 24x26 cm en 4-5 cm diep

Òpmerking

Er is geen dessert zo glorieus als deze sticky toffee pudding. Het feit dat het niet alleen om de zoetheid gaat, maar dat er ook nog eens zoveel diepe, notige smaken in zitten, maakt het een perfect nagerecht op een koude winterse zondag.

Kookboek

Het recept 'Sticky toffee pudding' is afkomstig uit het kookboek...

Klassiekers van Paul Hollywood

Paul Hollywood

Een goudbruin gebakken taart, knapperige quiche of een simpele, gestoomde pudding; de recepten in dit kookboek zijn een perfecte aanvulling op je... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (4 stemmen)

Pudding recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!