Rabarber toetjes recepten

Rabarber

Rabarber

Rabarber is een stengelgewas dat zich jaren achtereen laat oogsten. In ons land komt deze groente in veel particuliere tuinen voor. Rabarber die uit de kassen afkomstig is, heeft een veel zachtere smaak dan de rabarber van de koude grond. Rabarber is verkrijgbaar van april tot augustus. Koop rabarber met brosse, glanzende stelen, groen met karmijnrood of champagnerood, zonder aangestoken plekken of verkleuringen. Reken 250 gram per persoon als u de rabarber als tweede groente of als bij- of nagerecht serveert.

Bewaren en schoonmaken

Bewaar verse rabarber niet langer dan een dag of drie, daarna worden de stelen slap. Maak rabarber schoon door de bladeren en de witte stengelvoet eraf te snijden. Kasrabarber en jonge rabarber hoeven niet geschild te worden. Oude rabarber met een taaie schil moet wel van boven naar beneden met een mes afgeschraapt worden, zodat de draden eraf getrokken worden. Snijd de onderkanten van de stelen af. Snijd de stelen in stukken van 2-3 centimeter lengte. Was de rabarber in een vergiet onder koud stromend water en laat de groente uitlekken.

Rabarber met aardbei

Maak 1 kg rabarber schoon en verwijder de draden grondig. Snijd de stelen in stukken van 4-5 cm, leg ze in een kom en strooi er ruim vanillesuiker over. Marineer ze 3 uur en schep ze af en toe om. Smoor ze vervolgens 15 minuten op middelhoog vuur. Was 300 g rijpe aardbeien, verwijder de bloemkroontjes en snijd ze in vieren. Smoor ze 5 minuten met de rabarber mee. Breng het gerecht over in een compoteschaal en laat het helemaal afkoelen. Dien het als zodanig op in coupes of geef er een bolletje vanille-ijs en warme madeleines bij. ¹)

[ Bron: 'Margriet kookboek' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

[ Beeld: Anna Mente | Shutterstock.com ]