Rabarbertaart
- 10 punten
- 90 min
- waardering 7,6
- Gebak
- Hollands
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1½ portie basisrecept pâte brisée (eierkorstdeeg), zie onderaan het recept
- 1 kg rabarber
- 225 g lichtbruine basterdsuiker
- 60 g bloem
- 1 afgestreken eetlepel gemalen kaneel
- 1 theelepel gemalen nootmuskaat
- 150 ml sinaasappelsap, versgeperst
- 1 eetlepel sinaasappelrasp
- 1 ei
Bereiden
Verwarm de oven voor op 190 °C. Vet de taartvorm licht in en bekleed hem met twee derde van het deeg. Laat het deeg over de rand hangen. Zet de vorm 20 minuten in de koelkast of 10 minuten in de vriezer.
Snijd de rabarber in stukjes en doe ze in een kom. Roer suiker, bloem, kaneel, nootmuskaat en sinaasappelsap en -rasp in een andere kom tot een gladde massa en schep dit goed om met de rabarber. Vul de taartvorm met het rabarbermengsel.
Rol de rest van het deeg uit en maak (met een kartelwieltje) lange repen. Leg de repen in een ruitpatroon over de taart. Plak het deeg aan elkaar met wat water. Vouw het overhangende deeg naar binnen en knijp er golven in. Klop het ei los met wat water en bestrijk het deeg ermee.
Bak de taart 50 minuten in het midden van de oven tot de rabarber bubbelt en de vulling dik is.
Extra benodigd
Lage taartvorm (Ø 24 cm)
Recept voor 1 portie pâte brisée (eierkorstdeeg)
Zeef 250 g bloem boven een kom.
Snijd 100 g koude boter in blokjes en schep ze door de bloem. Voeg 1 theelepel zout, 2 eidooiers en 2-3 eetlepels ijskoud water toe en kneed met de vingertoppen alles snel tot een samenhangend deeg.
Vorm van het deeg een bal en duw deze met de muis van de hand uit tot 1 cm dikte om het deeg soepeler te maken. Vorm het deeg weer tot een bal en laat deze afgedekt in de koelkast een halfuur rusten.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ½ cm dik.
Kookboek
Het recept 'Rabarbertaart' is afkomstig uit het kookboek...
Kook ook - Taart
diverse auteurs
Zelf gebakken? Wat is er leuker dan volmondig 'ja' te kunnen zeggen op die vraag als er een lekkere taart op tafel staat? Naast zoete taarten van diverse deeg... lees verder
© Inmerc