Granita van zwarte-bessenfro-yo

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 8,5
  • Nagerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 500 g zwarte bessen, vers of diepvries (eventueel kan het ook met rode aalbessen, kruisbessen of rabarber)
  • 100 g lichtbruine kristalsuiker
  • fijngeraspte schil van 1 citroen en het sap van ½ citroen
  • 400 g volle yoghurt Griekse stijl, of plantaardige yoghurt

Bereiden

Zet de (ontdooide) zwarte bessen (of andere vruchten) met de suiker, citroenrasp, het citroensap en 100 ml water in een middelgrote pan op matig vuur. Breng ze zachtjes aan de kook en laat ze 6-8 minuten pruttelen, of tot ze zacht en pulpachtig zijn - plet ze eventueel met de achterkant van je lepel om er een grove puree van te maken. Laat het mengsel volledig afkoelen.

Wrijf de afgekoelde puree door een zeef in een kom om de pitjes te verwijderen en houd een kwart apart om erbij te serveren.

Mix de rest van de puree met 250 g van de yoghurt, giet het mengsel in een ondiepe bak en zet het minstens 3 uur in de vriezer, tot het stijf bevroren is.

Verplaats de fro-yo granita ongeveer 30 minuten voor het serveren van de vriezer naar de koelkast, om hem een beetje zachter te laten worden.

Verdeel de resterende yoghurt over 4 serveerglazen of kleine kommen. Schraap het bevroren fruitmengsel met een vork los en schep een portie van deze granita op de yoghurt. Sprenkel er wat van de apart gehouden puree op en serveer direct.

Variatietip

Granita van bosvruchtenfro-yo: gebruik 500 g verse bosvruchten, zoals frambozen, aardbeien of bosbessen, of een mix. Koken is niet nodig: mix ze gewoon met 50–100 g lichtbruine kristalsuiker (aardbeien en bosbessen hebben iets minder suiker nodig dan frambozen), met een staafmixer of in een blender. Je kunt de pitjes eruit zeven of laten zitten. Ga verder te werk zoals hierboven beschreven, maar dan met verse in plaats van gekookte vruchten.

Opmerking

Zurige, fruitige frozen yoghurt met meer fruit dan yoghurt is een fantastische manier om je fruitconsumptie een boost te geven. En omdat het een granitaversie is hoef je het ijs niet in een machine te draaien. Dankzij de extra yoghurt onderin en een scheutje zwartebessenpuree als garnering is het een even eenvoudig als elegant en verfrissend toetje.

Kookboek

Het recept 'Granita van zwarte-bessenfro-yo' is afkomstig uit het kookboek...

Ultiem comfortfood

Hugh Fearnley-Whittingstall

Geniet van het lekkerste comfortfood met 'Ultiem comfortfood' van Hugh Fearnley-Whittingstall. 'Ultiem comfortfood' bevat troostrijke recepten van over de hele wereld, voor ieder moment van de dag, die gegarandeerd een glimlach op je... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Sorbet recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!