Loempiataart

  • 1 taart
  • 60 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Chinees
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • olie
  • 300 g kipfilet, in heel kleine stukjes
  • 3 eetlepels sojasaus + een beetje om te serveren
  • 400 g Oosterse wokgroenten
  • 8 vellen filodeeg
  • 1 hand cashewnoten
  • 3 eieren

Bereiden

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Verwarm 1 eetlepel olie in een wokpan en voeg de kip toe, gevolgd door peper, zout en 1 eetlepel sojasaus. Bak de kip kort om en om en voeg dan de groenten toe, gevolgd door nog 1 eetlepel sojasaus. Bak zo'n 4 minuten, de kip hoeft niet gaar te zijn, want hij gaart straks na in de oven.

Neem de springvorm en leg 1 vel filodeeg op de bodem. Leg er vervolgens 6 vellen omheen met de helft van het vel uit de springvorm hangend. Houd 1 vel achter.

Schep het groenten-kipmengsel in de springvorm. Hak de cashewnoten in grove stukjes en strooi deze over de vulling.

Klop de eitjes met 1 eetlepel sojasaus en wat peper los, giet over de vulling. Verdeel met een lepel het ei een beetje door de vulling.

Leg het overgebleven filodeegvel midden op de vulling. Sla tot slot de overhangende vellen naar binnen, zodat de taart aan de bovenkant dichtgemaakt is met filodeeg. Bestrijk de bovenkant licht met olie.

Zet de taart laag in de oven en bak hem in 45 minuten goudbruin. Houd de taart goed in de gaten want filodeeg kan snel verbranden. Als het te hard gaat, kun je desnoods de bovenkant afdekken met aluminiumfolie.

Haal de loempiataart dan uit de oven, snijd in punten en serveer met nog een klein beetje sojasaus.

Extra benodigd

Springvorm (Ø 24 cm)

Variatietip

Liever een vegetarische loempiataart? Vervang de kip door waterkastanjes. Die koop je bij de Chinese supermarkt in een blikje en zijn heel knapperig. Erg lekker als vleesvervanger!

Opmerking

'Ik ben niet echt fan van Chinees eten afhalen. Het enige waar ik dan wel heel blij van word, is zo'n enorme loempia. Knapperig en bomvol taugé, zo lekker! Daar naar hunkerend, kreeg ik opeens het idee om een grote loempiataart te maken. Het experiment werd een succesnummer. En dat met maar zes ingrediënten en natuurlijk ook nog healthy style!' - Elise Gruppen

Kookboek

Het recept 'Loempiataart' is afkomstig uit het kookboek...

Het Skinny Six-kookboek

Elise Gruppen & Nina de Bruijn

Na het succes van 'Chickslovefood: het 5 or less-kookboek', is dit het veelgevraagde vervolg. 'Het Skinny Six-kookboek' bevat ruim 70 superhealthy recepten... lees verder

© Nieuw Amsterdam

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Loempia recept tips

Reacties op dit recept

  • Käthe Ik heb hem gemaakt, met iets meer eieren voor de stevigheid en wat nasikruiden, hij was heerlijk!!

    reageren

  • CobieWij maakten hem met garnalen in plaats van met kip: smullen!

    reageren