Kroepoek

  • 600 gram
  • 800 min
  • waardering 7,5
  • Bijgerecht
  • Indonesisch
  • Vis

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook
  • 250 g gekookte garnalen
  • 250 g tapiocameel
  • olie, om in te frituren

Bereiden

Maak de knoflook schoon en pureer deze samen met de garnalen met behulp van de staafmixer tot een gladde pasta. Doe het mengsel in een kom. Voeg het tapiocameel en wat zout toe. Kneed met de hand tot er een korrelige massa ontstaat. Voeg een paar druppels water toe en blijf kneden. Voeg net zoveel water toe totdat je een soepele bal hebt.

Leg nu 2 banen krimpfolie op het werkvlak. Leg het deeg op de folie en rol op tot een worst. Knoop de worst aan beide kanten dicht. Leg de kroepoekworst in een stoompan en laat 45 minuten stomen. Laat volledig afkoelen in de koelkast. Dit duurt circa 2 uur.

Verwijder de folie van de kroepoekworst. Snijd nu zo dun mogelijke plakjes van de kroepoek. Leg de plakjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en zet de oven aan op 90 °C. Laat de plakjes een halve dag drogen. Ze moeten echt hard zijn voordat je ze gaat frituren.

Als de plakjes droog zijn, zet je de frituurpan aan op 190 °C. Frituur slechts een paar plakjes per keer; ze zetten namelijk uit als je ze frituurt. Draai de plakjes een keer om en als ze volledig zijn uitgezet haal je ze uit de frituur. Laat uitlekken op een stukje keukenpapier.

Extra benodigd

Staafmixer, huishoudfolie, bakpapier

Opmerking

'Kroepoek is een luchtige cracker gemaakt van garnalen en tapiocameel. Het wordt eerst gekookt, dan gedroogd en vervolgens gefrituurd. Het wordt veel als bijgerecht gegeten. Het is bijna de perfecte dipcracker: als ze gebakken zijn, trekken ze altijd een beetje krom zodat er een kommetje ontstaat waar je dip precies in blijft hangen. Neem de tijd als je kroepoek gaat maken; het is namelijk wel even een klusje.' - Ramon Brugman

Tapiocameel

Tapioca bestaat bijna geheel uit zetmeel dat wordt gewonnen uit de cassavewortel (een knol uit Zuid-Amerika). Het is glutenvrij en bevat weinig eiwitten, vezels en voedingsstoffen. De smaak van tapioca is neutraal.

Kookboek

Het recept 'Kroepoek' is afkomstig uit het kookboek...

Masterclass Dips

Ramon Brugman

In 'Masterclass Dips' laat Ramon Brugman met recepten uit meer dan twintig landen zien dat je met dips eindeloos kunt variëren: van bekende klassiekers als tzatziki, mangochutney en baba ganoush tot vernieuwende recepten zoals... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Saskia Lelieveld

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Garnalen recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!