Rivierkreeftjes in wijn en tomatensaus

  • 6 personen
  • 50 min
  • waardering 7,5
  • Hapje
  • Spaans
  • Vis

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 grote wortels, zeer fijn gehakt
  • 1 kleine ui, zeer fijn gesnipperd
  • 1 sjalot, zeer fijn gesnipperd
  • 36 grote rivierkreeftjes
  • 250 ml droge witte wijn
  • 3 eetlepels brandy
  • 2 erg rijpe tomaten, zaad verwijderd, fijngehakt
  • snuf gedroogde gemengde kruiden, of 1 bouquet garni
  • snuf cayennepeper
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie

Bereiden

Verhit de olie in een pan. Voeg de wortel, ui en sjalot toe, sluit de pan en bak alles 5 minuten op laag vuur. Voeg 250 ml water toe, sluit de pan weer en verwarm alles nog 10 minuten.

Bereid ondertussen de rivierkreeftjes. Spoel ze vlak voor bereiding af onder de koude kraan (als dit te lang van tevoren wordt gedaan, raken ze al het vocht kwijt). Verwijder het bittere darmkanaal door de middelste pantserplaatjes achter aan de staart te draaien en weg te trekken, zodat de darm er in zijn geheel uitkomt. De rivierkreeften zijn nu klaar voor bereiding. Doe ze met de wijn en een snufje zout in een pan, sluit de pan en kook ze tot ze van kleur veranderen. Verhit 2 eetlepels van de brandy enkele seconden in een klein pannetje, steek de brandy voorzichtig aan (houd afstand) en schenk hem over de rivierkreeften. Blijf roeren tot de vlammen zijn gedoofd. Haal de pan van het vuur en zet hem weg.

Doe de tomaten bij de groente in de pan en bak ze onder af en toe roeren 5 minuten. Maak de tomaten stuk met de zijkant van de lepel. Voeg het rivierkreeftenmengsel en de gedroogde kruiden, of het bouquet garni, en peper toe en verhit alles 5 minuten. Schep de rivierkreeftjes met een schuimspaan uit de pan en houd ze warm. Laat de saus nog 10 minuten koken en zeef hem boven een schone pan. Druk met een lepel zoveel mogelijk vocht uit het restant in de zeef. Voeg indien nodig wat extra heet water toe. Voeg de cayennepeper toe, breng het gerecht op smaak met zout en voeg de boter en de rivierkreeftjes toe. Strooi de peterselie erover en verwarm het gerecht nog enkele minuten. Serveer direct.

Kookboek

Het recept 'Rivierkreeftjes in wijn en tomatensaus' is afkomstig uit het kookboek...

Het tapasboek

Simone Ortega & Ines Ortega

'Het tapasboek' biedt een voortreffelijke verzameling een-voudige en authentieke recepten voor tapas, van gambas al ajillo (knoflookgarnalen) tot tortilla... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (6 stemmen)

Rivierkreeftjes recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!