Zalmfilet met romige citroensaus

  • 2 personen
  • 15 min
  • waardering 8
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Vis

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 zalmfilets op de huid, 180 g per stuk
  • 125 ml room of crème fraîche
  • 1 eetlepel geraspte citroenschil
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eierdooier
  • 2 eetlepels fijngehakte dille

Bereiden

Verwarm een grote koekenpan met antiaanbaklaag op een middelhoog vuur en doe de olijfolie erin. Leg de zalm in de pan, met de huid naar beneden. Breng de zalm op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper. Druk de vis voorzichtig met een spatel tegen de huid, zodat de onderkant van de vis overal evenveel contact maakt met de bodem van de pan. Als je dit niet doet, gaat de vis omkrullen.

Keer na zo'n 3 minuten de visfilets op en laat nog 2 minuten bakken. Haal uit de pan en laat afgedekt op een warme plek rusten.

Verwarm op een laag vuur in een aparte pan de room met de citroenschil, totdat het warm is. Voeg de boter en het citroensap toe en roer goed door elkaar. Dan gaat de dooier erin. Klop de massa totdat de saus dikker wordt. Vlak voor het opdienen roer je de dille erdoor.

Schenk de saus over de zalm en dien op met bijgerechten naar keuze, bijvoorbeeld met courgetteslierten en krieltjes, of op een bedje zelfgemaakte tagliatelle met een groene salade.

Kookboek

Het recept 'Zalmfilet met romige citroensaus' is afkomstig uit het kookboek...

Koken voor familie en vrienden

Julie Goodwin

'Koken voor familie en vrienden' bevat luie weekendontbijtjes, doordeweekse en feestelijke gerechten, barbecue-ideeën, taarten en desserts... lees verder

© Van Dishoeck

Waardeer dit recept (5 stemmen)

Zalm recept tips

Reacties op dit recept

  • HenkBeste citroensaus ooit! Voor een beetje diepte in de smaak nog een half visbouillonblokje toegevoegd. Dat maakte het af. Nog een beetje bloem erbij voor wat meer dikte. Deze vergeet ik dus nooit meer. Dank !

    reageren

  • IngeNiet lekker.

    reageren

  • onbekendMet citroen is het veel te zuur.

    reageren