Jamie Oliver: hamburger

  • 4 personen
  • 35 min
  • waardering 8,1
  • Hoofdgerecht
  • Amerikaans
  • Vlees

bevat per portie

  • 694 kcal
  • 50 g eiwit
  • 38 g vet
  • 37 g koolhydraten

Ingrediënten

  • 800 g rundergehakt, van halslappen
  • olijfolie
  • 1 grote rode ui, in ringen
  • 1 scheutje wittewijnazijn
  • 4-8 plakjes gerookte doorregen bacon of ontbijtspek
  • 4 theelepels Amerikaanse mosterd
  • Tabasco-chipotlesaus
  • 4 dunne plakjes Red Leicester-kaas
  • 4 brioche burgerbroodjes met sesamzaadjes
  • 2 grote augurken, in plakjes
  • 4 theelepels ketchup
  • voor de burgersaus
  • ¼ krop ijsbergsla
  • 2 volle eetlepels mayonaise
  • 1 volle eetlepel ketchup
  • 1 theelepel Tabasco-chipotlesaus
  • 1 theelepel worcestersaus
  • desgewenst: 1 theelepel brandy of bourbon

Bereiden

Verdeel het gehakt in 4 gelijke porties, draai er met vochtige handen balletjes van en druk de balletjes plat tot een diameter van ongeveer 12 cm, of zo'n 2 cm meer dan de diameter van je broodjes. Leg ze op een ingevette plaat en zet ze even in de koelkast.

Maak de uiringen in een kom aan met de azijn en een snufje zeezout. Snijd de slablaadjes in smalle reepjes, mix ze in een kom met de rest van de sausingrediënten en maak de saus op smaak af.

Omdat ik perfectie nastreef bak ik altijd maximaal 2 burgers tegelijk, en gebruik daarvoor 2 verschillende pannen - 1 grote koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur voor de burgers en een andere pan op matig vuur voor de bacon. Vet je burgers in met olie en kruid ze met peper en zout. Leg 2 burgers in de eerste pan, druk ze aan met een spatel en leg de helft van de bacon in de tweede pan. Keer de burgers na 1 minuut om en kwast de gebakken kant in met ½ theelepel mosterd en een scheutje Tabasco. Keer de burgers na 1 minuut opnieuw om en kwast de andere kant ook in met ½ theelepel mosterd en een scheutje Tabasco. Laat de burgers nog 1 minuut bakken en leg er dan de plakjes bacon en een plakje kaas op. Giet een heel klein scheutje water in de pan en zet een hittebestendige kom over de burgers heen om de kaas te laten smelten - 30 seconden moet genoeg zijn. Rooster intussen 2 opengesneden broodjes in het vet van de bacon tot ze licht goudbruin zijn. Herhaal dit met de andere twee burgers.

Stel de burgers samen door een kwart van de burgersaus op de onderkant van een broodje te smeren en het broodje te beleggen met een burger met bacon en kaas, en een kwart van de uitjes en augurkjes. Besmeer de bovenste helft van het broodje met een theelepel ketchup en druk hem stevig op de onderste helft. Als je de burger zo laat staan zuigen de broodjes zich vol vocht, dus serveer hem meteen, of verpak hem in bakpapier en laat hem 1 minuut staan zodat hij heerlijk klef wordt.

Tip

Voor de beste burgers moet je naar de slager gaan en vragen of hij 800 g halslappen voor je door de gehaktmolen haalt. Halslappen hebben een perfecte balans van vet en heerlijk vlees.

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: hamburger' is afkomstig uit het kookboek...

Jamie's comfort food

Jamie Oliver

'Jamie's comfort food' is met meer dan 100 recepten het kookboek voor elk moment in je leven dat je iets te vieren hebt en jezelf en anderen wilt verwennen... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus

Waardeer dit recept (28 stemmen)

Hamburger recept tips

Reacties op dit recept

  • SimoneEigenlijk is het een cheeseburger met dat plakje (overheerlijke) Leicester kaas en strikt genomen dus geen hamburger recept, maar ik ga hem morgen met vers gedraaid gehakt van de slager als hamburger maken!!

    reageren

  • JoskaIk heb de hamburger van Jamie gemaakt met Iers rundergehakt van de Sligro. Topburger!

    reageren

  • RjEen hamburger maak je op een grill of bbq niet in de pan.

    • TomIn de lente, zomer en als het even wil in de herfst komen mijn hamburgers ook buiten van de barbecue, maar als het buiten te koud is (of gewoon hondeweer), dan bak ik de hamburgers met alle plezier binnen in de grillpan. Altijd met zelfgemaakte hamburger patties van rundergehakt dat voldoende vet bevat, dat dan weer wel.

    • SjonPrima, doe je dat. Voor het behoud van de sappen kun je hamburgers het best bereiden op een hete plaat of juiste (dikke!) koekenpan.

    • pvdNee hoor, een burger kan prima in de pan, zolang je maar weet wat je doet.

    reageren

  • BasDeze is gewoon erg lekker. Ik gebruik een variatie van tartaar en rundergehakt, heb namelijk niet zo'n meewerkende slager. Variatie met tomaat door de slasaus doet het goed. Burgers van de bbq maken het nog lekkerder.

    reageren

  • MarcelDit is echt een waanzinnig lekkere en krankzinnige burger!

    reageren

  • lekkerHeel erg lekkere burger.

    reageren

  • MareiqueIk heb de burger gemaakt met zelf gedraaide kipgehakt. HEERLIJK.

    reageren

  • TedLees ik nou goed dat er totaal geen kruiden in het gehakt zelf gaan? Of mis ik iets?

    reageren

  • RobOkokorecepten zou zich wel kunnen afvragen of 200 gram vlees en ook nog bacon op één hamburger misschien te veel van het goede (of het kwade) in deze tijd. Vergroting van de groenteconsumptie ter compensatie van wat vermindering van vleesconsumptie is immers goed voor mens én dier.

    reageren