Vlees recepten

Populair

Alfabetisch

Vlees

Vlees

Onder vlees wordt verstaan de eetbare gedeelten van slachtvee, in de eerste plaats de spierweefsels, maar ook organen zoals lever en nieren. In culinaire zin worden als slachtvee beschouwd rund, varken en schaap. Deze diersoorten worden speciaal gefokt om hun vlees. Kalfsvlees - het vlees van jonge runderen - wordt in verband met de structuur van het vlees en de verschillen in bereidingswijze meestal afzonderlijk van rundvlees behandeld. Hetzelfde is het geval met lamsvlees ten opzichte van schapenvlees. Vlees bevat een hoog percentage aan dierlijke eiwitten, orgaanvlees bevat veel vitaminen.

Scharrelvlees

De Stichting Internationale Scharrelvlees Controle (ISC) controleert of dieren die zogenaamd scharrelvlees leveren, opgroeien en gevoed worden volgens de door het ISC vastgestelde normen. Deze dieren hebben iets meer ruimte en krijgen beter voer dan andere dieren. Scharrelvlees is duurder dan ander vlees. Maar ook smakelijker. Slagers die scharrelvlees verkopen zijn te herkennen aan het ISC-logo. Op verpakt vlees wordt dit logo afgebeeld.

Biologisch vlees

Biologisch vlees is afkomstig van bedrijven die zich houden aan alle regels, opgesteld door de overheid en de Europese Unie, die van toepassing zijn op de biologische landbouw en veeteelt. Dit vlees krijgt een EKO-keurmerk. De dieren die dit vlees leveren leven in zo natuurlijk mogelijke omstandigheden en krijgen biologisch voer te eten. Gebruik van hormonen en genetische manipulatie is verboden. Ook voor dit verantwoorde vlees van goede kwaliteit en smaak moet meer worden betaald.

Vlees bereiden

Er zijn vele manieren om vlees te bereiden. Toewijding en zorgvuldigheid en een goed gebruik van kruiden en specerijen spelen bij vrijwel alle bereidingswijzen een belangrijke rol. Was vlees niet af, maar droog het met keukenpapier. Zorg dat de oven altijd is voorverwarmd bij de bereiding van vlees in de oven. Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is. Doe vlees nooit tegelijk met de boter in een pan bij bakken en aanbraden. De boter moet zo gloeiend heet zijn dat het vlees dichtschroeit. Laat vlees ook altijd even rusten voor het aan te snijden, waardoor de sappen in het vlees blijven. Door vlees enige tijd in een marinade te leggen wordt het malser en krijgt het meer smaak.

[ Bron: 'Wannée' ]

[ Beeld: Lisovskaya Natalia | Shutterstock.com ]