Langzaam gegaarde lamsbout met wortelgroentensalade

  • 6 personen
  • 240 min
  • waardering 7,7
  • Hoofdgerecht
  • Scandinavisch
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1 lamsbout (liefst Nederlands)
  • 10 takjes tijm
  • 1 gezouten citroen (zie onderaan het recept)
  • 500 ml donker bier
  • voor de salade
  • 1 kg gemengde wortel- en/of knolgroenten (wortel, peterseliewortel, pastinaak, raapjes, knolselderij)
  • 4 peren
  • 2 sjalotten
  • 3-4 eetlepels ciderazijn
  • 50 ml goede olijfolie
  • 1 eetlepel acaciahoning
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 1 bosje bladpeterselie, fijngehakt

Bereiden

Snij de lamsbout een aantal keren in en leg hem in een ovenschaal. Hak de takjes tijm en snij de gezouten citroen in stukken. Wrijf de lamsbout goed in met citroen, tijm, zout en versgemalen peper.

Giet het bier en 300 ml water eroverheen en laat de lamsbout 3½-4 uur in de oven garen op 130-140 °C, tot hij zeer gaar is. Bedruip in die tijd het vlees minstens 2 of 3 keer met het braadvocht.

Maak intussen de salade van wortelgroenten. Schil de groenten en snij ze in dunne plakjes. Doe ze in een kom. Snij de peren in vieren en verwijder de klokhuizen. Snij ze in dunne partjes. Pel de sjalotten en snij ze in dunne ringen.

Meng azijn, olie, honing, mosterd, zeezout en versgemalen peper tot een dressing. Meng de wortelgroenten, sjalotten en peren met de dressing en bestrooi met gehakte peterselie.

Haal de lamsbout uit de oven en laat 10-15 minuten rusten voor je er plakken van snijdt.

Serveer met het braadvocht en de salade van wortelgroenten met peer. Je kunt de lamsbout ook eten met aardappels of een ander soort salade, of bak hem de dag van tevoren en serveer het vlees koud.

Gezouten citroen

Was 6 citroenen en snij 5 ervan in de lengte in vieren, tot bijna helemaal onderaan, op zo'n manier dat de parten aan elkaar blijven zitten. Bestrooi de binnenkant van de citroenen met zout en doe ze in een grote glazen pot. Druk ze stevig aan. Voeg het resterende zout (totaal gebruik je circa 350 g grof zeezout) toe en het sap van de overgebleven citroen voor je de pot sluit. Zet de gezouten citroenen minstens 1 maand weg op een donkere, koele plek voor je ze gebruikt.

Kookboek

Het recept 'Langzaam gegaarde lamsbout met wortelgroentensalade' is afkomstig uit het kookboek...

Spis

Mikkel Karstad

Sommigen van ons zien voedsel puur als een noodzakelijk kwaad. Voor Mikkel Karstad is eten veel meer dan dat. De esthetiek van eten, daar gaan zijn ogen van... lees verder

© Aerial Media Company

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Lamsbout recept tips

Reacties op dit recept

  • AnneMarieKan de lamsbout ook klaar gemaakt worden in een slowcooker?

    reageren