Lamsbout recepten

Zie ook

Lamsbout

Lamsbout

Lamsbout is de achterbout van het lam, die aan één stuk wordt gebraden. Marineren geeft aan het vlees een kruidige smaak. Het vlees kan met of zonder been worden gebraden, maar de smaak is beter als het been wordt meegebraden. Reken 25 minuten braadtijd voor 500 g lamsbout en 20 minuten langer voor elke 500 g meer.

Langzaam gegaarde lamsbout uit de oven

Door een lamsbout heel langzaam in de oven te garen, blijft het vlees heerlijk sappig en mals. Reken voor een lamsbout van 2 kilo bij een oventemperatuur van 85 °C al gauw 5 uur, of zelfs nog iets langer. Je kunt ook wat spelen met de temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, hoe korter de bereidingstijd. Hoe lager de temperatuur, hoe malser het vlees blijft. Houd met een kerntemperatuur thermometer in de gaten hoe ver je vlees is. Voor vlees dat vanbinnen rood mag blijven is een kerntemperatuur van 45 °C al goed. Houd voor lamsvlees en kalfsvlees dat je rosé eet een kerntemperatuur van 55-58 °C aan. Met zo'n lage temperatuur doet de exacte bereidingstijd er niet zo heel veel toe. Een kwartiertje of een half uurtje meer is dan geen ramp. Laat het vlees voordat je het in de oven schuift op kamertemperatuur komen. Wrijf de lamsbout rondom in met een smeuïg kruidenmengsel. Meng daarvoor bijvoorbeeld in een kom 4 uitgeperste teentjes knoflook, 3 tot 4 eetlepels fijngehakte verse oregano en/of tijm, de geraspte schil van 1 tot 2 sinaasappels, ½ eetlepel paprikapoeder, wat kaneel, gemalen komijn, versgemalen zwarte peper en 1 tot 2 theelepels zout met 3 tot 4 eetlepels olijfolie. Schuif de lamsbout in een braadslede en met een kernthermometer tot in het midden van het vlees geprikt in de oven.

Recept gemarineerde lamsbout

Maak een marinade van 4 worteltjes in plakjes, 1 ui in ringen, 2 takjes bladselderij, 2 takjes peterselie, 1 takje tijm, 1 laurierblad, 1 teentje knoflook en 1 fles rode wijn. Laat de lamsbout hierin 2 dagen staan, onder af en toe keren. Droog het vlees met keukenpapier en braad het volgens het hierboven gegeven recept. Zeef de marinade, laat deze inkoken tot 300 ml en maak een saus van braadboter, bloem en marinade.

Recept gesmoorde lamsbout met jonge uitjes

Braad de lamsbout 25 minuten in een pan in de oven en laat hem uitlekken. Neem nieuwe boter en fruit al roerend 1 kg uitjes met wat suiker goudgeel. Leg de lamsbout op de uitjes en zet hem in de oven. Laat de uitjes gaar worden en voeg 2 ontvelde en in achten gesneden tomaten en 2 glazen witte wijn toe. Smoor het vlees gaar en glaceer het door het regelmatig te keren en met wat ingekookte runderbouillon te bedruipen. Laat de bout uitlekken, snijd hem in plakken en leg ze op verhitte borden. Roer boter door de uitjes en bedek er de plakken vlees mee. ¹)

[ Bron: 'Wannée' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

[ Beeld: margouillat photo | Shutterstock.com ]