Lamsrack met gekarameliseerde sinaasappel

  • 6 personen
  • 40 min
  • waardering 7,6
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 3 op Franse wijze gesneden lamsrack (elk met 6 botjes)
  • 1 eetlepel plantaardige olie, plus extra om in te vetten
  • 2 sinaasappelen
  • 40 g fijne kristalsuiker
  • 2 eetlepels geklaarde boter
  • 6 royale handenvol gemengde slablaadjes (zoals wilde rucola, rode snijbiet, jonge spinazie)
  • handvol hazelnoten, lichtgeroosterd
  • 90 ml hazelnotenvinaigrette (zie 'hazelnotenvinaigrette' onderaan het recept)

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C / gasstand 6.

Bestrooi de lamsracks met zout en peper. Verhit de olie in een grote koekenpan. Schroei de racks een voor een dicht in de hete olie, keer ze tot ze helemaal goudbruin zijn.

Doe alle 3 lamsracks terug in de pan en gaar ze 10-15 minuten in de oven, afhankelijk van hoe 'rare' je je lamsvlees wilt. Draai ze één keer om.

Verhit intussen de grill. Schil de sinaasappelen, verdeel ze in partjes, haal alle pitjes en witte vliesjes weg, en dep ze dan droog. Leg de partjes op een met olie ingevette bakplaat. Meng de suiker met de geklaarde boter en lepel het mengsel over de sinaasappelpartjes. Leg ze dan een paar minuten onder de hete grill om te karameliseren.

Haal het lamsvlees uit de oven en laat op een warme plek 10-15 minuten rusten, terwijl je de salade klaarmaakt.

Schep de gemengde slablaadjes door de geroosterde hazelnoten en vinaigrette. Rangschik ze op een helft van de borden.

Snijd tussen de botjes door om de lamsracks in koteletjes te verdelen. Rangschik 3 koteletjes op elk bord en schep de warme gekarameliseerde sinaasappelpartjes er langs. Serveer met pommes dauphinoise, of eventueel nieuwe aardappeltjes.

Hazelnotenvinaigrette

Voor 300 ml vinaigrette: klop 1 eetlepel sherry-azijn, 1 theelepel citroensap, 150 ml arachideolie, 150 ml hazelnootolie, 1 teentje gekneusde knoflook, een snufje fijne kristalsuiker en zout en peper in een kom tot een gelijkmatig mengsel. Schenk het door een trechter in een kleine fles of pot en sluit luchtdicht af met een deksel of kurk. De vinaigrette voor gebruik goed schudden. Deze dressing blijft in de koelkast een paar weken houdbaar.

Kookboek

Het recept 'Lamsrack met gekarameliseerde sinaasappel' is afkomstig uit het kookboek...

Verborgen smaken

John Burton Race

John Burton Race is een topchef met een passie voor heerlijk eten. In dit boek werkt hij met zijn favoriete ingrediënten: de fijnste groenten en fruit, de... lees verder

© Unieboek - Van Dishoeck

Waardeer dit recept (9 stemmen)

Lamstack recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!