Lamskebab met alles erop en eraan

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 8,3
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Vlees

Ingrediënten

  • ½ theelepel (van elk) gemalen komijn, koriander, kurkuma en piment, of 1 eetlepel shoarmapasta of -poeder
  • 1 grote of 2 middelgrote lamsboutsteaks (400–450 g in totaal)
  • een beetje olijfolie
  • ¼ spitskool
  • 1 kleine rode ui of lente-ui, fijngesneden (optioneel)
  • een kneepje citroensap
  • yoghurt (of half yoghurt, half mayo)
  • een beetje gehakte munt (optioneel)
  • hete chilisaus (tabasco, sriracha, enz.)
  • 4 volkorenpitabroodjes
  • voor de hummus met citroen
  • een blik van 400 g kikkererwten, uitgelekt (bewaar het vocht)
  • sap van ½ citroen
  • ongeveer ¼ teen knoflook, geraspt
  • 1 eetlepel tahin of notenpasta
  • 1-2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • een snufje paprikapoeder

Bereiden

Mix de specerijen met een flinke snuf zout en een royale snuf zwarte peper uit de molen in een kleine kom. Leg de lamssteaks in een schaal, kwast ze licht in met olie, wrijf ze in met de specerijen en laat ze ongeveer 30 minuten marineren.

Doe de kikkererwten voor de hummus met het citroensap, de knoflook, tahin of notenpasta, olijfolie en een snuf peper en zout in een keukenmachine, en giet er ongeveer 25 ml van het vocht van de kikkererwten bij. Mix er een grove, luchtige hummus van en maak hem met een beetje water, citroensap, knoflook, olie en peper en/of zout op smaak af. Zet hem even aan de kant (of in de koelkast als je hem ruim van tevoren maakt, maar laat hem voor het serveren dan wel op kamertemperatuur komen).

Snijd de kool fijn en maak de snippers in een kom aan met de ui (eventueel), een scheutje olijfolie en het citroensap. Zet ook even aan de kant.

Verhit een koekenpan met dikke bodem of een grillpan op hoog vuur en bak de gekruide lamssteaks wanneer de pan goed heet is ongeveer 3 minuten aan elke kant - voor mooi roze vlees. Als je je vlees liever wat meer doorbakken hebt moet je ze iets langer bakken. Leg ze op een warm bord en laat ze 5 minuten rusten.

Roer desgewenst een plukje munt door de yoghurt en strooi een snufje paprikapoeder op de hummus. Zet ze met de kool en chilisaus op een plank. Warm je pitabroodjes kort op in een broodrooster of matig warme oven, snijd ze open en leg ze ook op de plank. Snijd het gekruide lamsvlees in vrij dunne plakjes en serveer in een kom, zodat iedereen zijn eigen broodje kan beleggen.

Extra benodigd

Keukenmachine

Opmerking

'Een broodje kebab halen' is ongeveer synoniem voor een ongezonde vette hap na een avondje stappen. Maar heerlijk gekruid, gegrild vlees op een volkorenpitabroodje met een flinke hoeveelheid verse groente, hummus, yoghurt en een scheutje chilisaus klinkt wat mij betreft als een uitgebalanceerd maaltje. Ik maak meestal mijn eigen hummus omdat ik hem graag lekker dun en citroenachtig heb, maar je kunt ook prima een kant-en-klaar bakje aanmaken met een scheutje citroensap en water.

Kookboek

Het recept 'Lamskebab met alles erop en eraan' is afkomstig uit het kookboek...

Ultiem comfortfood

Hugh Fearnley-Whittingstall

Geniet van het lekkerste comfortfood met 'Ultiem comfortfood' van Hugh Fearnley-Whittingstall. 'Ultiem comfortfood' bevat troostrijke recepten van over de hele wereld, voor ieder moment van de dag, die gegarandeerd een glimlach op je... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Lamsvlees recept tips

Reacties op dit recept

  • JoanLekker en eenvoudig te maken gerecht. Iets meer vlees gebruikt.

    reageren