Rosbief met foie gras

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 7,6
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1 runderfilet van ca. 600 g (neem een stuk van de bil/muis)
  • scheut olijfolie
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 wortel, geraspt
  • paar takjes rozemarijn
  • glas rode wijn
  • boter
  • foie gras
  • fleur de sel

Bereiden

Haal het vlees minimaal een uur van tevoren uit de koelkast. Bind het vlees op met keukengaren (zo vervormt het niet tijdens het bakken).

Verhit olie in een pan en bak de rosbief op hoog vuur aan, elke kant ongeveer 5-7 minuten, afhankelijk van de grootte. Als de rosbief aan alle kanten mooi bruin is aangebakken, voeg je, nog steeds op hoog vuur, een half kopje water toe; liever te weinig dan te veel.

Voeg dan de fijngehakte knoflook, de wortelpulp en de rozemarijn toe. Terwijl het water verdampt, bestrooi je het vlees ruim met zout en zwarte peper.

Schenk er dan een half glas rode wijn op, en laat op hoog vuur enigszins verdampen. Proef de saus even en voeg eventueel extra zout en peper toe.

Haal het vlees na ongeveer 40 minuten (voor een mooi rood resultaat) uit de pan en laat het rusten. Snijd de rosbief in plakken en maak de saus af met wat boter. Haal de plakken vlees door de saus en serveer met een plakje foie gras en wat fleur de sel. Je kunt de foie gras ook heel even in de pan leggen: dan smelt hij op je tong en in de jus.

Lekker met roergebakken spinazie of winterpostelein met een beetje citroensap.

Extra benodigd

Keukengaren

Opmerking

'Dit gerecht is de allerlekkerste rosbief die we ooit hebben gegeten. Alsof het nog niet lekker genoeg is, serveren wij ’m met een plak Franse foie gras erop, die net een beetje gaat smelten en zich mengt met de heerlijke sappen van het vlees. Van belang is dat je hiervoor een stuk echt goed vlees gebruikt, dus ga ervoor naar een goede slager. Ook de olijfolie moet van goede kwaliteit zijn omdat deze een belangrijk deel van de saus is.' - Vanja van der Leeden & Monique Pawirosemito

Kookboek

Het recept 'Rosbief met foie gras' is afkomstig uit het kookboek...

Snow Food

Vanja van der Leeden & Monique Pawirosemito

'Snow Food' is bedacht door Monique en Vanja, die hun Javaanse achtergrond delen en het koken met de paplepel... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (14 stemmen)

Rosbief recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!