Oma's kroketten

  • 24 stuks
  • 70 min
  • waardering 7,9
  • Lunchgerecht
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 250 ml hete melk
  • 300 g gebraden rundvlees, fijngehakt of gemalen (bv in de keukenmachine)
  • ½ ui, in kleine blokjes
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 eetlepel fijngehakte tijm
  • 4 eetlepels fijngehakte peterselie
  • voor de panade
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 4 eetlepels melk
  • 250 ml bloem
  • 500 ml broodkruim
  • frituurolie

Voorbereiden

Smelt de boter in een pannetje met dikke bodem. Roer er de bloem door zodat een roux ontstaat en laat alles al roerend 3 minuten pruttelen. Roer er beetje bij beetje de hete melk door; het moet een bechamelsaus worden. Breng hem aan de kook, zet het vuur laag en laat hem nog 5 minuten pruttelen om de bloemsmaak kwijt te raken. Roer er een mespunt zout door, giet hem in een kom en laat hem afkoelen.

Doe de andere ingrediënten voor de vulling en 1 theelepel versgemalen zwarte peper in een keukenmachine en draai er een gladde massa van. Roer die grondig door de afgekoelde bechamel, zodat een dikke pasta ontstaat. Dek alles met folie af en zet het een paar uur in de koelkast.

Maak boomstammetjes van het krokettenmengel - het moeten er ongeveer 24 worden. Roer de eieren los met de melk en zet 3 diepe borden klaar. Doe in het eerste de bloem, in het tweede het eiermengsel en in het derde het broodkruim. Rol de kroketten eerst door de bloem, daarna door de eieren en ten slotte door het broodkruim; ze moeten gelijkmatig bedekt zijn. De panade wordt extra knapperig als u de kroketten tweemaal door de drie borden haalt. Zet ze 30 minuten in de koelkast.

Bereiden

Verhit de olie in een friteuse of koekenpan met dikke bodem tot 180 ºC. Verhit de oven tot 100 ºC. Frituur de kroketten in ca. 5 minuten mooi goudbruin. Laat ze even op een rooster uitlekken en houd ze in de oven warm terwijl u de andere frituurt. Geef er mayonaise en mosterd bij.

Extra benodigd

Keukenmachine, plasticfolie

Kookboek

Het recept 'Oma's kroketten' is afkomstig uit het kookboek...

Meat

Adrian Richardson

De Australische kok Adrian Richardson is een gepassioneerd vleesexpert. Met 'Meat' brengt hij een ode aan zowel het dier zelf als aan de culinaire waarde van vlees... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (11 stemmen)

Rundvlees recept tips

Reacties op dit recept

  • chellaHeeeerlijk! Maar wel veel werk. ook lekker om op het laatst kleine stukjes kaas door te doen!

    reageren